aA
Vilniaus savivaldybės tarybos narys ir televizijos humoro laidų vedėjas Algis Ramanauskas politikoje visai nepanašus į jo kuriamus personažus televizijoje – posėdžių metu santūriai sėdi vietoje, tvarkingai balsuoja kartu su frakcija. Interviu DELFI jis sakė dar neturėjęs progos rėžti ugningos kalbos, tačiau pareiškė sunkiai besitvardąs, kai kiti tarybos nariai elgiasi „kaip turgaus bobos“.
Algis Ramanauskas
Algis Ramanauskas
© LNK
Jau pusę metų dirbate Vilniaus savivaldybės taryboje, ar Jums patinka? Ar nesigailite, kad dalyvavote rinkimuose?

Ne, aš nesigailiu. Jeigu ir gailėčiausi, negalėčiau to pripažinti, bet aš nesigailiu. Galbūt, jeigu būčiau pozicijoje ir darbo būtų daugiau, būtų galima klausti ar aš gailiuosi. Bet ir tuomet atsakymas būtų „ne“, nes tada būtų galima daryti kažką gero. Dabar mes nieko gero, išskyrus konstruktyvų kritikavimą, daryti nelabai galime, nes esame opozicijoje.

Vienas tarybos narys, savo srities specialistas (ne žemės sklypų pirkimo/pardavimo), privačiame pokalbyje skundėsi, kad taryboje didžioji dalis klausimų yra apie sklypų detaliuosius planus, o kitos miesto problemos esą visai nesprendžiamos, jam nėra kaip pasitarnauti vilniečiams. Ar sutinkate su tokia nuomone? Ar nesijaučiate panašiai?

Taip, tarybos posėdžiuose didžioji dalis klausimų yra susiję su žemės reikalais, kur man trūksta kompetencijos (tai sakau visiškai nesigėdydamas, nes tai yra normalu), tada būna nuobodoka, bet aš vis tiek lankau posėdžius ir balsuoju taip, kaip balsuoja mūsų frakcija. Žinau, kad joje yra žmonių, kurie labai gerai susigaudo tuose reikaluose.

Kitas dalykas yra darbas komitete. Aš priklausau Jaunimo reikalų, sporto, švietimo ir kultūros komitetui. Tai yra sfera, kurią labai gerai išmanau. Gal kiek mažiau susivokiu sporte, nors pats kažkada sportavau, bet tie užkulisiai man nėra žinomi. O jau kultūra, menas ir jaunimo reikalai yra tai, kur laikau save ekspertu.

Tarybos posėdžiuose elgiatės ramiai ir santūriai. Ar niekada nebuvo kilęs noras išrėžti kalbą vienu ar kitu klausimu?

Kartais man norisi atimti iš visų tų bobelių ir subobėjusių vyrų tas klaikias jų nokijas ir sugrūsti taip giliai jiems į rankines, kad daugiau niekada nepasigirstų skambutis.

Tarybos posėdžių metu nuolat tai ten, tai šen suskamba garsiausiai užstatyti skambučiai. Tai yra visiška nepagarba. Aš nesitikėjau, kad Vilniaus savivaldos elitas gali elgtis kaip turgaus bobos.

Ir tai būna ne tik R. Pakso prasčiokai, bet ir moterys, kurios save laiko kultūros atstovėmis. Turgaus bobų lygis, kai posėdžio metu boba ilgai krapštosi rankinuke niekaip nerasdama savo plyšaujančio telefono. Ir tas kalbėjimas prisidengus burną... Kaimas, tai yra kaimas.

Štai tada man norisi pasisakyti, bet tai yra tarybos „buities“ reikalai, o šiaip kol kas aš neturėjau pagrindo ir noro rėžti kalbą kokiu nors klausimu. Dar neatėjo tam laikas.

Ar tarybos nariai ima kyšius?

Kyšius ima visi visuomenės sluoksniai, tarp jų ir tarybos nariai. Bet aš nežinau, kas iš mūsiškių ima, gali imti ar yra ėmęs. Nežinau ir esu už nekaltumo prezumpciją.

Tačiau aš nedaryčiau didelės problemos, lietuviško žurnalistpalaikio stiliuje nešaukčiau: „Oi, kokia mes „bananų respublika“. Visoje postkomunistinėje erdvėje tai vyksta, taip pat ir vakaruose - korupcija gaji, ir nieko čia nepadarysi. Reikia tik kiek įmanoma ją žaboti.

Ar Jums įdomūs politiniai procesai taryboje? Ar dalyvaujate savo frakcijos derybose (pokalbiuose) su kitų frakcijų atstovais dėl interpeliacijos merui J. Imbrasui ir naujos koalicijos formavimo?

Aš derybose nedalyvauju. Frakcija žino, kad laikau save ne tuo kuris galėtų derėtis, nežinau visų niuansų. Savivaldos diplomatiją vykdo Kęstas (K. Masiulis – DELFI) ir kiti. Mūsų frakcijos ratelis susirenka apsitarti kartą per porą savaičių, kartais dažniau, tuomet aš taip pat dalyvauju. Ir jie visada žino, kad turi mano balsą.

Ar išsilaikys J. Imbrasas Vilniaus mero poste visą kadenciją?

Bijau, kad tai realu. Nors pamačius, kaip apgailėtinai jis atrodė kartu su A. Paleckiu krepšinio rinktinės sutiktuvėse, o dar kai kurie pasisakymai, ta klaiki homofobija... Jis tikrai panašus į žmogų, kuris jį vaidina „Dviratyje“. Deja.

Nepritariate Vilniaus valdžios sprendimui atsisakyti suteikti leidimą Lietuvos gėjų lygai organizuoti renginį Rotušės aikštėje?

Aš tai vertinu kaip homofobiją. Paprastą, prasčiokišką, kaimietišką homofobiją. Ar aš būčiau leidęs? Be jokios abejonės.

Koks sprendimas padėtų sumažinti automobilių spūstis sostinės gatvėse?

Man keista, kad žmonės iki šiol ginčijasi - tramvajus ar metro. Net arkliui aišku, kad kuo greičiau bus pastatytas metro, tuo bus geriau. Bet aš nesakau, kad turi būti tik metro, o ne tramvajus. Manau, kad tai yra vienas ir tas pats, tik vienas po žeme, kitas ant žemės. Gali būti mišri sistema.

Nusikalstama taip ilgai delsti ir nieko nedaryti, nes aišku, kad situacija tik blogės ir blogės, nepaisant tiesiamų aplinkkelių. Tai toks pats nusikaltimas, kaip ir jau kelioliką metų tuščia Lukiškių aikštė. Tas pats idiotizmas.

Kaip vertinate naujosios sostinės valdžios nusiteikimą suteikti galimybę verslininkams statyti mieste daugiau dangoraižių?

Negali būti vienareikšmio atsakymo. Aš esu labai prieš avantiūristinius grinpysiškus (blogąja prasme) jaunuolėlių šūkavimus prieš aukštybinius pastatus. Aš esu už juos, tik klausimas, kur jie turėtų būti. Tikrai nesutikčiau, kad dangoraižis būtų pastatytas kur nors Pilies gatvėje. Kartu manau, kad dešiniajame Neries krante turi augti aukštaūgis modernus Vilnius.

Vienoje televizijos laidoje Jūsų vaidinamas personažas pasiūlė gana drastišką romų taboro problemos sprendimo būdą, o kaip šią problemą pasiūlytumėte išspręsti Jūs, kaip tarybos narys?

Tiesą sakant, aš nežinau. Tai yra labai didelė įsisenėjusi mentaliteto problema. Šioje situacijoje aš būčiau šiek tiek didesnis tvirtos rankos šalininkas.

Jūsų laidose teko matyti A. Zuoką, A. Paleckį, A. Butkevičių. Ar kviesite ir kitus tarybos narius, gal ir merą J. Imbrasą?

Laidą prodiusuoja „Dviratis“. Aš, žinoma, turiu labai didelį svorį priimant sprendimus, bet tai jie sprendžia, ką kviesti. Reikėtų klausti jų. Aš manau, kodėl gi ne.

Kaip vertinate savivaldybės tarnybinių automobilių naudojimą ne darbo metu?

Jeigu žmogus pažeidžia įstatymus ar taisykles - jis daro negerai, elgiasi nepadoriai ir negarbingai.

Jums tarnybinis automobilis nepriklauso, tačiau gavote kompiuterį, ar juo naudojatės?

Tikrai ne. Pasidėjau į stalčių ir labai norėsiu į jį pasižiūrėti po keturių metų. Jis labai didelis ir baisus, kaip didžiulė plyta, o užsikrauna tik iš ketvirto karto. Nežinau, ar čia „Windows“ problema, ar paties kompiuterio, bet aš pripratęs prie savo laptopo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.