aA
Narkotikai tampa vis populiaresni tarp moksleivių. Sociologų duomenimis, 7 proc. vidurinių mokyklų pirmųjų klasių moksleiviai bent kartą išmėgino kokių nors narkotinių medžiagų. Varšuvoje šis procentas dvigubai didesnis. Jaunimas vis dažniau vartoja marihuaną, LSD, "Ecstasy", hašišą ir kofeino medžiagas.

Anfetaminas net išgarsėjo kaip narkotikas, kurį išsispecializavo gaminti lenkai. Tik trijose pasaulio šalyse jo pagaminama daugiau negu Lenkijoje. Pernai policija konfiskavo narkotikų daugiau kaip už 11 mln. JAV dolerių.

Policijos duomenimis, Lenkija tapo šalimi, per kurią į Vakarų Europą eina narkotikų tranzitas iš Azijos, daugiausiai iš Afganistano.

Nerimą kelia tai, jog narkotikai tapo labai prieinami. Kaip sakė Psichiatrijos ir neurologijos instituto darbuotojai, narkotikų dozę galima užsisakyti mobiliu telefonu ir jis pristatomas į nurodytą vietą per 15 minučių.

Priklausomai nuo narkotikų rūšies viena dozė kainuoja 8-9 zlotus (apie 8-9 litus).

Padėtis su svaigalų vartojimu tarp jaunimo irgi neguodžia. Nors alkoholio suvartojimas kasmet sumažėja - dabar statistinis lenkas išgeria 7,5 l gryno spirito per metus - tarp paauglių šis rodiklis kur kas didesnis.

Apklausos rodo, jog 68 proc. 15-mečių vaikinų ir 54 proc. merginų alkoholį vartoja ne rečiau kaip kartą per mėnesį.

Kaip konstatuoja savaitraštis "Przeglad tygodniowy", pačiam jauniausiam lenkų alkoholikui tik...7 metai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.