aA
Spaudos konferencijoje trečiadienį Socialdemokratų frakcijos narys Algirdas Sysas komentavo išvakarėse įvykusį Trišalės tarybos, kurioje yra Vyriausybės, darbdavių ir profesinių sąjungų atstovai, posėdį.

A. Sysas yra Lietuvos profesinių sąjungų susivienijimo (LPSS) pirmininkas. Antradienį baigėsi jo, kaip Trišalės tarybos pirmininko, kadencija.

Pasak jo, Vyriausybė pažeidė visus pernai vasarį pasirašyto trišalio susitarimo punktus, nesilaikydama įsipareigojimų visus Vyriausybėje ir Seime rengiamus ir priimamus teisės aktus derinti su socialiniais partneriais profsąjungomis ir darbdaviais.

Anot A. Syso, nė vienas pastaruoju metu priimtas socialinės srities sprendimas nebuvo derintas, kaip numatyta trišaliu susitarimu.

"Kokiomis formomis lieka kalbėtis su Vyriausybe?", retoriškai klausė socialdemokratas. Pasak jo, nors Trišalės tarybos posėdžiai turi vykti kas mėnesį, antradienio posėdis surengtas po trijų mėnesių pertraukos.

Jo teigimu, profesinės sąjungos ruošiasi protesto akcijoms įvairiuose Lietuvos miestuose.

Pasak A. Syso, kovo 4 dieną 12 valandą Vilniuje protestuojantys kviečiami rinktis prie Vyriausybės rūmų, iš kur Gedimino prospektu bus einama iki Seimo rūmų. Nepriklausomybės aikštėje įvyks 2 valandų mitingas.

Anot A. Syso, kovo 4-ji yra Šv. Kazimiero diena, o šis šventasis laikomas Lietuvos globėju. Pasak socialdemokrato, vardan "sveiko proto" protestuojantys "bandys ir dvasias prisišaukti". Jis pridūrė, kad šauksis "gerų dvasių".

A. Sysas teigė, kad pagrindiniai profsąjungų reikalavimai išlieka nepakitę - sulyginti neapmokestinamo uždarbio minumumo ir minimalaus atlyginimo rodiklius.

Anot A. Syso, tai būtų "vienintelis realus būdas kompensuoti prarastas pajamas", nes vargu ar įmanoma tikėtis pensijų, pašalpų, stipendijų ir atlyginimų padidinimo.

Socialdemokrato teigimu, 4 asmenų šeimai komunalinių paslaugų kaina, neįskaitant šildymo išlaidų, padidėjo 20-60 litų. Tai, pasak A. Syso, skaudžiai pajuto minimalias pajamas gaunančios šeimos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.