aA
Išeiviai užvertė valdžios atstovus prašymais leisti išsaugoti Lietuvos pilietybę, net jei gaunamas kitos valstybės pasas. Seimo pirmininkui Česlovui Juršėnui įteikta maždaug 20 tūkst. parašų po reikalavimais įteisinti dvigubą pilietybę. Kartu su gėlių puokšte būsimo jubiliejaus proga jis taip pat gavo raštišką Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) komisijos prašymą kuo greičiau išspręsti dvigubos pilietybės klausimą.
Pasas
Pasas
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)
Prieš porą mėnesių parlamentams buvo atsiųstas elektroninis laiškas su beveik šešių dešimčių mažylių, kurių vienas ar abu tėvai yra Lietuvos piliečiai, o jie patys – ne, nuotraukomis. Išeiviai viliasi, kad vaikų akys įtikins politikus leisti jiems tapti mūsų šalies piliečiais.

JAV lietuvių visuomeninis komitetas už Lietuvos pilietybę jau surinko 13 tūkst. parašų po Seimui adresuotu prašymu „išlaikyti lietuviams prigimtinę teisę į LR pilietybę (suteikus JAV pilietybę), o per ją padėti išlaikyti lietuvybę Tėvynėje ir pasaulyje“.

Taip buvo sureaguota į delsimą išspręsti dvigubos pilietybės klausimą ir Seime sudarytos darbo grupės parengtą projektą, pagal kurį dvigubos pilietybės negali tikėtis naujosios bangos išeiviai, apsigyvenę ne ES šalyse.

Šios akcijos iniciatoriai tvirtina: „Esame tauta, sudaranti valstybės pagrindą. Dvigubos pilietybės suteikimas tik ES gyvenantiems lietuviams atmeta tautiečius, gyvenančius NATO šalyse (JAV, Kanadoje, Norvegijoje) ir Australijoje bei skaldo tautą. Dar daugiau – pilietybės atėmimas iš etninių lietuvių kelia grėsmę Lietuvos išlikimui kaip valstybei“.

Kaip penktadienį spaudos konferencijoje sakė JAV lietuvių bendruomenės atstovas Rimtautas Marcinkevičius, dar 7 tūkst. parašų surinko PLB. Jis apgailestavo, kad per šią savaitę, kai Seime vyko komisijos posėdžiai, nepavyko susitikti su prezidentu Valdu Adamkumi, tačiau valstybės vadovą parašai taip pat turėtų pasiekti.

Seimo ir PLB komisija taip pat priėmė rezoliuciją, kurioje pažymima, jog siūlomos Pilietybės įstatymo pataisos neišsprendžia susidariusios problemos.

Viena iš komisijos pirmininkių Dalia Puškorienė spaudos konferencijoje priminė, jog dar pernai pavasarį buvo siūloma priimti tokias pataisas, kurios leistų žmonėms, Lietuvos piliečiais tapusiems gimus, jų vaikams ir anūkams, išsaugoti pilietybę. Mat Konstitucija garantuoja prigimtinę teisę gauti Lietuvos pilietybę gimstant.

„Komisija dar kartą kreipiasi su prašymu papildyti įstatymą nuostata, kad nei Lietuvos pilietis, nei jo palikuonys neprarastų pilietybės prieš savo valią“, - pažymėjo D. Puškorienė.

Minėtos darbo grupės, rengusios Pilietybės įstatymo pataisas, vadovas Arminas Lydeka vylėsi, kad, kaip ragina komisija, bus sušauktas specialus pasitarimas ir nuspręsta, kaip suderinti visus siūlymus dėl dvigubos pilietybės. Jis sutiko, jog kuo skubiau reikėtų priimti bent tas pataisas, dėl kurio sutaria visos pusės.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.