aA
Ar dažnai paliekate įjungtą lygintuvą, pamirštate svarbius susitikimus, pasiklystate paprastose kelionėse? Jei taip, tai pakankamai tikėtina, kad jūs dėl to nekalti.
Grupė Britanijos gydytojų neseniai aptiko ypatingą žmonių būseną - "vystymosi amneziją", kuri gali išsivystyti dėl patirto deguonies trūkumo vaikystėje. Šis atradimas vakar buvo paskelbtas kasmetinėje Amerikos mokslo vystymosi asociacijos konferencijoje.

"Vaikai su "vystymosi amnezija" yra aplinkinių apibūdinami kaip užmaršūs ir nepatikimi", teigė psichologė iš Britanijos Faraneh Vrgha-Khadem. "Jie dažnai pameta savo daiktus, pamiršta perduoti žinutes, lengvai pasiklysta naujoje aplinkoje, tačiau nepaisant sunkumų su atmintimi, jie pakankamai gerai įsisavina naujus dalykus ir informaciją iš aplinkinio pasaulio."

Vaikų smegenų tyrimai parodė, kad tokių vaikų smegenų srities, atsakingos už ilgalaikę atmintį, apimtis buvo 40-60% maženės talpos nei įprasta. Toks smegenų pažeidimas, mokslininkės nuomone, galėjo atsirasti dėl deguonies trūkumo sunkaus gimdymo metu arba per apopleksijos priepuolius.

"Vystymosi amnezijos" pasekmės vyresniame amžiuje gali būti įvairios. Kai kurie žmonės net gali pasijauti negalintys savarakiškai gyventi suaugusiųjų gyvenimo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.