aA
Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos pirmininkas Emanuelis Zingeris stebisi, kad Švedijos pareigūnai "iš taip arti nepastebi pastangų" Lietuvoje įvertinti holokaustą ir jo pasekmes.
Tarptautinės komisijos nacių ir sovietų okupacinių režimų pasekmėms įvertinti pirmininkas, parlamentaras E. Zingeris komentavo Švedijos vicepremjerės Lenos Hjelm-Wallen (Lenos Jelm Valen) pareiškimą, jog Baltijos šalys "turi surasti drąsos realiai pažvelgti į savo istoriją Antrojo pasaulinio karo metais".

Pirmadienį Maskvoje Švedijos vicepremjerė žurnalistams sakė, kad Baltijos šalys "turi prisiminti ir suvokti", kad žydų genocidą Baltijos šalyse "vykdė jų pačių žemiečiai, o ne kokios pašalinės jėgos".

"Holokausto režisierė buvo nacių valstybė, kuri per savo aparatą organizavo žydų siuntimą į mirties stovyklas, o jų turto - į Šveicarijos bankus", BNS korespondentui sakė E. Zingeris.

Jis pabrėžė, kad Lietuva aukščiausiuoju lygiu atsiprašė žydų už Lietuvos piliečių, kolaboravusių su naciais, padarytus nusikaltimus. E. Zingeris priminė istorine laikomą prezidento Algirdo Brazausko kalbą Izraelio Knesete 1995 metais.

E. Zingeris, kuris daug kartų kritikavo Lietuvos valstybę už neveiklumą holokausto klausimais, taip pat pareiškė viltį, kad Lietuvos teismai, remdamiesi baudžiamojo proceso kodekso pakeitimais, suformuluos kaltinamąsias išvadas kelių įtariamųjų holokausto vykdytojų bylose.

E. Zingeris pabrėžė, kad jo vadovaujama komisija, siekdama pagerinti ir išplėtoti švietimą holokausto klausimais, pasirašė bendradarbiavimo sutartis su Krašto apsaugos bei Švietimo ir mokslo ministerijomis, kitomis įstaigomis bei universitetais.

Pasak parlamentaro, Lietuvos holokausto švietimo programa "yra viena geriausių Vidurio Europoje".

"Keista, kad tos pastangos iš taip arti yra nepastebimos", sakė E. Zingeris.

Jo teigimu, "pačiai Švedijai reikia pagalvoti apie įstatymo dėl senaties termino karo nusikaltimams panaikinimo ir prijungimą prie mūsų Seimo parodytos valios priimti įstatymą, leidžiantį teismą už akių".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.