aA
Makedonijos parlamentas nusprendė surengti šalyje pirmalaikius parlamento rinkimus šių metų birželio pradžioje. Sprendimą palaikė 70 deputatų, atstovaujančių Nacionalinės vienybės demokratinei partijai, Albanų demokratinei partijai ir Demokratinei sąjungai už integraciją (DSI). 50 deputatų balsavo prieš, praneša BBC.
Makedonijoje vyksta referendumas
Makedonijoje vyksta referendumas
© Reuters/Scanpix
Balsavimą dėl parlamento paleidimo inicijavo DSI. Oficialiame laiške pabrėžiama, kad Makedonija šiuo metu išgyvena itin atsakingą etapą.

"Dėl susiklosčiusios įtemptos situacijos, konkrečiai - ginčo su Graikija dėl Makedonijos pavadinimo, taip pat dėl stojimo į NATO, šiuo metu ypač svarbu, kad valstybinės institucijos dirbtų kuo atsakingiau ir efektyviau. Atsižvelgdama į tai, jog dabartinė politinė situacija šalyje neleidžia išspręsti minėtų klausimų, mūsų partija pasisako už pirmalaikius parlamento rinkimus Makedonijoje", - teigiama dokumente.

Kaip prognozuoja analitikai, per būsimus rinkimus tikriausia nugalės Nacionalinės vienybės demokratinė partija, dabar turinti aukščiausią politinį reitingą. Tokiu atveju, teigia ekspertai, būsima dešinioji koalicija rimtų pokyčių nepatirs.

Ginčas dėl kaimyninės Makedonijos pavadinimo trunka jau 17 metų, Makedonijai paskelbus nepriklausomybę nuo Jugoslavijos. Atėnai tvirtina, kad Makedonija, nesutikdama pakeisti pavadinimo, pretenduoja į šiaurines Graikijos teritorijas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.