aA
Sekmadienį ir pirmadienį pirmą kartą Lietuvoje vyks pasaulio Aukščiausiųjų administracinių teismų ir jiems prilyginamų institucijų vadovų susitikimas. Jame dalyvaus 27 pasaulio valstybių administracinių teismų vadovai iš visų 5 pasaulio kontinentų.
Teismas
Teismas
© Corbis/Scanpix
„Lietuvai suteikta garbė organizuoti šį susitikimą, rodo ne tik pripažinimą tarptautinėje bendruomenėje, bet ir aukščiausio lygio teisinių institucijų pasitikėjimą mūsų valstybe. Tai puiki proga Lietuvą pristatyti kaip modernią teisinę valstybę bei pasidalinti patirtimi su teismų vadovais iš viso pasaulio“ – pristatydamas renginio programą pabrėžė Lietuvos vyriausiojo teismo pirmininkas (LVAT) Virgilijus Valančius.

Į Vilniaus Rotušę aptarti teisminių ginčų su valdžios institucijomis spartos problematiką, teismų praktikos reikšmę, jos vienodumo ir nuspėjamumo svarbą piliečiams bei viešosios administracijos gebėjimų tobulinimui, teismų sprendimų aiškumą bei globalioje erdvėje vis aktualėjančius ginčus aplinkosaugos srityje atvyksta Austrijos, Suomijos, Švedijos, Lenkijos, Tailando, Australijos, Indonezijos Aukščiausiųjų Administracinių Teismų pirmininkai, Dramblio Kaulo Kranto, Nyderlandų, Belgijos, Kolumbijos, Italijos, Prancūzijos bei kt. valstybių Tarybų vadovai.

Renginio dalyviai susitiks ir šalies vadovu Valdu Adamkumi.

Tarptautinė Aukščiausiųjų Administracinių Jurisdikcijų Asociacija, kurios tikslas - skatinti aukščiausiųjų teisminių institucijų, nagrinėjančių administracinius teisinius ginčus, bendradarbiavimą, įkurta 1983 metais ir šiandien vienija apie 100 aukščiausiųjų teisminių institucijų visuose penkiuose kontinentuose tarp jų ir Europos Bendrijų Teisingumo Teismą. LVAT į Asociaciją priimtas 2005 metais.

Asociacijos narių atstovaujamasis organas yra Generalinė Asamblėja. Posėdžiaujantį kas 3 metus, Generalinė Asamblėja išrenka pagrindinį Asociacijos valdymo organą – Valdybą, kurią sudaro 27 nariai.

Vienas iš jų yra LVAT pirmininkas V. Valančius. Valdybos susitikimai vyksta kasmet vienoje iš valstybių narių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.