aA
Vilniuje, šalia autobusų stoties esantys prekybos paviljonai jau seniai kelia nerimą policijos pareigūnams. Į sostinės trečiąjį policijos komisariatą (PK) nuolat kreipiasi alkoholiu prekiaujančių paviljonų klientai, nukentėję nuo plėšikų ir smurtautojų...
Geležinkelio stotis
Geležinkelio stotis
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)
Trečiadienį stoties rajone nukentėjo iš Kaliningrado atvykęs vyriškis. Jis teigė Vilniuje lankęsis darbo reikalais. Netoli stoties kaliningradietis susipažino su mergina ir kartu su ja patraukė į vieną iš visą parą veikiančių kavinių. Pasak pareigūnų, atsitiktinė pažįstama greičiausiai vyriškiui į gėrimą įlašino klofelino.

Šie vaistai beveik akimirksniu žmogų užmigdo. Sunkesniais atvejais, kai dozė būna didelė, žmonės atsiduria ligoninėje ar net reanimacijoje. Žinoma, atsipeikėję jie pasigenda pinigų ir brangesnių daiktų. Iš kaliningradiečio buvo pavogti pinigai, grandinėlė, mobilusis telefonas. Nuostolius jis įvertino pustrečio tūkstančio litų.

Prašymai nepadeda

Vilniaus 3-ojo PK viršininkės pavaduotojas Gediminas Vidžiūnas LŽ sakė, kad policija jau ne kartą kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę prašydama bent jau apriboti alkoholio pardavimo laiką. Dabar paviljonai veikia visą parą.

"Ateina nukentėjusieji, kuriems buvo įlašinta klofelino, taip pat sumušti, apiplėšti žmonės. Tačiau savivaldybė iki šiol neišsprendė klausimo dėl prekybos laiko apribojimo", - LŽ sakė G.Vidžiūnas. Pasak policininkų, nemažai įtartinų tipų stoties rajoną pasirinko kaip savo "darbo vietą".

Apribojimų nebuvo

Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas teigė, kad šiuo metu yra parengti du projektai dėl prekybos alkoholiu laiko apribojimo. Vienas dėl kiosko, esančio Grigiškėse, Pašto gatvėje, kitas - dėl kavinės, kuri yra beveik pačiame miesto centre, Pylimo gatvėje. Teisę apriboti darbo laiką turi savivaldybės taryba. Pasak vedėjo, artimiausiu metu šie klausimai bus įtraukti į tarybos darbotvarkę.

Iki šiol buvo pasiūlytas tik vienas toks projektas - dėl kavinės Šv.Ignoto gatvėje, tačiau taryba jam nepritarė. Siūlyti apriboti prekybos alkoholiu laiką turi teisę tiek privatūs asmenys, tiek įstaigos bei organizacijos. Tuomet savivaldybės Prekybos alkoholiu laiko ribojimo komisija patikrina, ar tikrai būta prekybos pažeidimų. Duomenys renkami ir policijoje, Veterinarijos tarnyboje, seniūnijoje. Tik tuomet parengiamas siūlymas tarybai svarstyti šį klausimą.

Pasidomės paviljonais

Vilniaus miesto savivaldybė kol kas nei viename prekybos taške nėra apribojusi alkoholio pardavimo laiko. Įstatymais numatyta, kad laikas ribojamas tik gyvenamuosiuose namuose esantiems prekybos taškams. Tačiau tokiais atvejais kalbama tik apie parduotuves. Ar kavinės, barai, restoranai irgi vadintini prekybos taškais, niekur nėra paaiškinta. Kol kas tik praktiškai taikoma nuostata, kad tai - ne prekybos taškai.

Savivaldybė yra parengusi siūlymus Ūkio ministerijai, kad ši sąvoka būtų aiškiai apibrėžta. Jei bus pripažinta, kad šios įstaigos yra prekybos taškai, nukentės beveik visos Vilniaus senamiestyje įsikūrusios kavinės. Dauguma jų įrengta gyvenamuosiuose namuose, tuomet joms būtų taikomas įstatymas, kuriuo draudžiama alkoholiu prekiauti po 22 valandos. G.Tamošiūnas tikino tik iš LŽ išgirdęs apie netvarką prie stoties alkoholiu prekiaujančiuose paviljonuose. Jis žadėjo susisiekti su pareigūnais ir patikrinti duomenis.