aA
Prabangiame sostinės jūros gėrybių restorane „Marino“ surengta Lietuvos ir Danijos premjerų vakarienė apkarto ir kai kuriems dalyviams, ir šeimininkams. Belaukiant maisto Vyriausybės kancleris apsižodžiavo su metrdoteliu, o protokolo pareigūnai pasipiktino būriu kitų svečių ir nespėjančiu jų aptarnauti personalu.
Rolandas Laurinaitis
Rolandas Laurinaitis
© DELFI / Audrius Solominas
Prailgo laukti karštų patiekalų

Premjeras Gediminas Kirkilas į Lietuvą atvykusį kolegą iš Danijos Andersą Foghą Rasmusseną trečiadienio vakarą pakvietė vakarienės į žuvies ir jūros gėrybių restoraną. Prieš tai G. Kirkilas svečiui aprodė verslininkui Laimučiui Pinkevičiui priklausantį biurų, butų ir parduotuvių kompleksą „Vilniaus vartai“, kuriame įrengtas minėtas restoranas.

Jo šeimininkai iš anksto su Vyriausybės protokolo skyriaus specialistais sutarė, kad vakarienei bus rezervuotas visas antras netoli Seimo įsikūrusio restorano aukštas. Svečių delegaciją sudarė penkiolika žmonių, kartu su jais buvo keturi protokolo specialistai, dvylika apsaugininkų, du vairuotojai.

Vakarienės meniu sudarė aperityvas, jūros šukučių užkandis, omaro sriuba, jūros gėrybių rinkinys iš kelių žuvų, krevečių, moliuskų ir daržovių (kas norėjo, galėjo skanauti jautienos kepsnius). Vėliau patiekta kava su desertu, buvo galima išgerti vyno ir konjako.

Kadangi svečiams prailgo laukti karštų patiekalų (jie esą buvo atnešti po valandos), Vyriausybės kancleris Valdemaras Sarapinas priėjo prie restorano metrdotelio ir paprašė paskubėti. Į užsitęsusį pokalbį dėl maisto ruošimo trukmės teko įsitraukti dviem „Marino“ administratoriams ir pačiam savininkui Rolandui Laurinaičiui.

V. Sarapinas ketvirtadienį DELFI pripažino apsižodžiavęs su metrdoteliu, kai po raginimo pernelyg ilgai laukiančiai delegacijai atnešti antrąjį patiekalą jam buvo pasiūlyta keliauti į „Narutį“, restoraną Vilniaus senamiestyje, kuriame dažnai vyksta oficialios vakarienės.

Ministro pirmininko protokolo skyriaus vedėja Lina Terra patvirtino, kad vakarienės metu įvyko nesusipratimas.

„Maistas buvo labai skanus, viskas, kas liečia virtuvę, buvo labai puiku. (...) Tačiau mums nebuvo pranešta, kad restorane dar bus aptarnaujama maždaug 80 žmonių. Tai buvo nemalonus siurprizas – kai rengiame tokias vakarienes, mes norime ramybės. Man buvo nemalonu dėl triukšmo, paprastai kiti restoranai gerbia mūsų delegacijas“, – aiškino ji.

Anot L. Terros, personalas nespėjo aptarnauti visų klientų, todėl patiekalų teko laukti neįprastai ilgai.

Restoranas „Marino“ premjero vakarienei buvo pasirinktas pirmąsyk, tačiau „turbūt ir paskutinį“. „Kai kurie žmonės Vilniuje lankosi nebe pirmą kartą, todėl atsidarius naujam restoranui mes mielai norime jį išbandyti“, – apie restorano pasirinkimą sakė protokolo skyriaus vadovė.

Tačiau ji pripažino minėtos konfliktinės situacijos nemačiusi: „Aš tikrai neturėjau problemų. Juk nuolat vyksta judėjimas, net nemačiau, kas vyksta“.

Dėl aštrios kalbos atsiprašė

Rolandas Laurinaitis
© DELFI / Audrius Solominas

Tuo metu, kai „Marino“ vakarieniavo Lietuvos ir Danijos premjerai, pirmame restorano aukšte buvo susirinkę maždaug 80 Gurmanų gildijos narių. Tačiau, kaip DELFI tikino R. Laurinaitis, patiekalų gaminimas užtruko ne dėl svečių gausos. „Pas mus maistas visada gaminamas vietoje, viskas būna šviežia. Vakarienė užtruko porą valandų – tiek, kiek visada užtrunka keturių patiekalų ciklas“, - aiškino restorano savininkas.

Jo teigimu, Vyriausybės kancleris metrdoteliui pasiskundė, jog prailgo laukti karštų patiekalų. V. Sarapinas esą pridūrė, kad „Narutyje“ panašių dalykų nebūtų. Išgirdęs tai metrdotelis paaiškino, kad jų restorane patiekiamas tik šviežias, vietoje pagamintas maistas, todėl procesas užtrunka. Jis paprašė sėsti į vietą, o nepatenkintiems svečiams pasiūlė eiti vakarieniauti į „Narutį“.

Pasak R. Laurinaičio, šis apsižodžiavimas vyko tyliai, dalyvaujant tik V. Sarapinui ir restorano atstovams. „Kancleris, paprašytas atsisėsti, asmeniškai įsižeidė. Jo atsiprašome, tačiau nejaučiame jokios kaltės nei dėl darbo, nei dėl maisto kokybės“, - tvirtino pašnekovas.

Jo teigimu, premjerai po vakarienės pagyrė maistą, kiekvienam iš keturių svečius aptarnavusių padavėjų paspaudė ranką: „Niekas nenusivylė nei maistu, nei aptarnavimu. Nepatiko tik tai, kad buvo Gurmanų gildija ir kad buvo per aštriai kalbėta su kancleriu. Dėl to atsiprašome, o kalbant apie kitus žmones restorane – mes klausėme, ar reikia uždaryti visą restoraną, pasakė, kad nebūtina. Vakarienė baigėsi pusvalandžiu vėliau, nei planuota, tačiau ir prasidėjo vėliau, nes delegacija vėlavo. Esu tikras, kad mes gerai atlikome darbą“.

Kaip teigė R. Laurinaitis, tokia vakarienė, kokia buvo patiekta premjerams, jų restorane paprastai kainuoja apie 150 Lt. Šį kartą svečiams buvo pritaikyta speciali kaina – 120 Lt asmeniui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.