aA
Vilniaus centre esančioje „Amatininkų užeigoje“ į virėją šaudęs buvusio prezidento Algirdo Brazausko apsaugininkas Jonas Paulikas – nepakaltinamas, nusprendė medicinos ekspertai. Šios medikų išvados sukėlė įtarimų baudžiamąją bylą tiriantiems prokurorams, todėl ikiteisminio tyrimo teisėjas nusprendė buvusiam Vadovybės apsaugos departamento (VAD) majorui paskirti naują ekspertizę Utenoje.
Jonas Paulikas
Jonas Paulikas
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)
Ambulatorinę ekspertizę atlikusių sostinės ekspertų išvadose teigiama, kad pasikėsinimu nužudyti įtariamas 40 metų J. Paulikas „negalėjo suvokti baudžiamajame įstatyme uždraustos veikos padarymo pavojingumo ir valdyti savo veiksmų“.

Remiantis šiomis išvadomis teismas turėtų J. Pauliką atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės.

Tačiau su medikų išvadomis nesutikusi prokuratūra kreipėsi į ikiteisminio tyrimo teisėją ir paprašė paskirti stacionarią komisinę kompleksinę teismo psichiatrinę-psichologinę, neurologinę ekspertizę. Ją pavesta atlikti Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos Utenos ekspertizės skyriui.

Teismas šį prašymą patenkino, tačiau J. Paulikas teisėjo nutarimą apskundė Vilniaus apygardos teismui. Ketvirtadienį skundą išnagrinėjęs teismas savo verdiktą dėl papildomos ekspertizės skyrimo žada paskelbti penktadienį.

Nuo Apygardos teismo sprendimo priklausys, ar buvęs A. Brazausko apsaugininkas bus siunčiamas į Uteną. Paprastai įtariamieji čia būna stebimi apie mėnesį ar net ilgiau. Dar mėnuo užtrunka, kol medikai pareigūnams pateikia savo išvadas.

Kol baudžiamojoje byloje neatliktos ekspertizės, ikiteisminį tyrimą atliekanti prokuratūra baudžiamosios bylos negali perduoti į teismą.

DELFI primena, kad J. Paulikas ikiteisminio tyrimo tyrėjams apie praėjusių metų rugpjūčio 15-osios įvykius „Amatininkų užeigoje“ nieko negalėjo papasakoti, nes esą nieko neprisimena.

Juozas Venckus
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Įtariama, kad J. Paulikas į virėją paleido septynis šūvius. Į maitinimo įstaigos virtuvę įsiveržęs majoras esą net šešis kartus iš ginklo „Sig Sauer“ šovė į virėją Juozą Venckų.

„Kai jis įsiveržė į virtuvę, viena darbuotoja jam pasakė, kad pašaliniams čia vaikščioti draudžiama, - yra pasakojęs virėjas. – Tada jis išsitraukė pistoletą ir ėmė mane vaikytis. Jis liepė pakelti rankas ir gultis. Supratau, kad jeigu atsigulsiu, daugiau neatsikelsiu“.

Virėjas teigė lig šiol negalįs pamiršti jo įsakymų: gultis, klauptis ir t.t. Jis įsitikinęs, kad J. Paulikas iš pistoleto nepataikė tik todėl, kad buvo per daug girtas. „Žinojau, kur pasislėpti“, - sakė virėjas.

Įsisiautėjusį lankytoją bandė apraminti „Amatininkų užeigos“ darbuotojai, tačiau nepavyko. Jie iškvietė policiją. VAD pareigūnui nustatytas sunkus girtumo laipsnis – 3,64 promilės alkoholio.

J. Pauliko advokatas įtaria, kad majorui į alkoholį buvo įlašinti kokie nors medikamentai, tačiau tokių oficialių duomenų kol kas nėra. Be to, jis yra sakęs, kad buvęs apsaugininkas kavinėje buvo sunkiai sužalotas.

Po skandalo ištikimas A. Brazausko apsaugininkas buvo atleistas iš VAD už pareigūno vardo žeminimą. Iš karto po to jis kreipėsi su skundu į Vilniaus apygardos administracinį teismą, tačiau šis nusprendė, kad majoras pareigų neteko pagrįstai.

Jeigu Vilniaus apygardos teismas nuspręs pavesti J. Pauliką ištirti Utenoje, o medikai konstatuos, jog majoras gali atsakyti už savo veiksmus, jam grės atsakomybė dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir pasikėsinimo nužudyti. Baudžiamasis kodeksas už tai numato bausmę kaip už nužudymą – iki 20 metų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.