aA
Europarlamentas ketvirtadienį nubalsavo už iškilmingos Pekino Vasaros Olimpinių Žaidynių atidarymo ceremonijos boikotą. Deputatai mano, kad Europos šalių vadovams nederėtų atvažiuoti į ceremoniją tuo atveju, jei Kinija nepradės derybų su Dalai Lama dėl padėties Tibete normalizavimo, praneša „Echo Moskvy“.
Balsavimas
Balsavimas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
„Už“ balsavo 580 Europarlamento narių, „prieš“ – 24, 45 susilaikė.

EP ragina Kiniją laikytis savo įsipareigojimų žmogaus ir mažumų teisių srityje bei teisinės valstybės principo, taip pat "nepiktnaudžiauti 2008 m. olimpinėmis žaidynėmis ir nesuimti disidentų, žurnalistų bei žmogaus teisių gynėjų".

EP nariai griežtai smerkia Kinijos saugumo pajėgų įvykdytas Tibeto demonstrantų represijas, taip pat visas smurto apraiškas Tibete. Europarlamentarai ragina išlaisvinti visus sulaikytus taikius protestuotojus, taip pat "atlikti viešą ir nepriklausomą naujausių riaušių ir represijų Tibete tyrimą, kurį prižiūrėtų Jungtinės Tautos".

Parlamentas "prašo Kinijos valdžios institucijų atverti Tibetą žiniasklaidai ir diplomatams, ypač ES atstovams".

EP nariai taip pat reikalauja sustabdyti žinių bei užsienyje įsisteigusių informacinių tinklalapių cenzūrą bei "išlaisvinti visus žurnalistus, interneto vartotojus ir vadinamuosius kibernetinės erdvės disidentus, kurie sulaikyti Kinijoje už tai, kad naudojosi savo teise į informaciją".

EP reikalauja nedelsiant paleisti garsų žmogaus teisių gynėją Hu Jia, kuris apkaltintas perversmo rengimu.

Savo ruožtu Parlamentas ragina Kiniją iki olimpinių žaidynių pradžios ratifikuoti Tarptautinį pilietinių ir politinių teisių paktą, taip pat paskelbti mirties bausmės moratoriumą.

Europarlamentarai ragina "stengtis rasti bendrą ES poziciją dėl vyriausybių vadovų, valstybių vadovų ir ES vyriausiojo įgaliotinio dalyvavimo Pekino olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje ir dėl galimybės nedalyvauti šiame renginyje, jei nebus atnaujintas Kinijos valdžios institucijų ir Jo Šventenybės Dalailamos dialogas".

Tačiau Europos šalių vadovai neskuba išreikšti savo požiūrio į Olimpiadą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.