aA
Premjeras G. Kirkilas sako, kad, nepaisant įvykių Tibete, olimpiada Pekine turi įvykti, bet esą valstybių vadovai galėtų boikotuoti žaidynių atidarymą. „Manau, kad pačios olimpinės žaidynės turi įvykti ir nereikėtų maišyti politikos su sportu [...] Bet galbūt iš tikrųjų, išreiškiant solidarumą su Tibetu, valstybių vadovai neturėtų dalyvauti bent jau atidaryme“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė Gediminas Kirkilas.
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Pats G. Kirkilas dalyvauti žaidynių atidaryme suplanavęs nebuvo.

Ar į Pekiną vyks Prezidentas Valdas Adamkus, dar nėra žinoma.

V. Adamkaus atstovė spaudai Rita Grumadaitė lrt.lt sakė, jog spręsti dar anksti.

Sprendimo nebuvimas, anot jos, nesusijęs su įvykiais Tibete, tai esą įprasta tvarka, nes olimpiados atidarymas vyks tik po kelių mėnesių.

Iki šiol apie žaidynių atidarymo boikotą jau yra prakalbę Prancūzijos, Čekijos, Lenkijos kitų šalių vadovai, politikai.

Aukšti JAV pareigūnai taip pasielgti ragina ir šios valstybės prezidentą George`ą W. Bushą.

Apie pačių žaidynių boikotą ar sportininkų nepasirodymą tuo metu dar nekalbama, nors, jei padėtis Tibete blogėtų, apie tai svarstyti yra pažadėjusi Belgija.

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto vadovas Artūras Poviliūnas lrt.lt yra sakęs, jog boikotas būtų neteisingas ilgus metus startui kruopščiai besirengusių sportininkų atžvilgiu.

Tarptautinio olimpinio komiteto vadovas Jacquesas Rogge`as ketvirtadienį patikino, jog žaidynių organizavimas „atsigaus iš krizės“.

Jis pridūrė esąs „nuliūdintas“ protestų, kurie lydėjo olimpinės ugnies nešėjus Londone, Paryžiuje, San Franciske.

www.lrt.lt