aA
Apie milijoną irakiečių žuvo, daugiau kaip trys milijonai buvo sužeisti, du milijonai pabėgo į užsienį ir dar pustrečio milijono buvo priversti palikti savo namus ir persikelti į saugesnius šalies rajonus. Tokie, televizijos kanalo "Al Jazeera" duomenimis, penkerių karo Irake metų padariniai.
Irakietis berniukas
Irakietis berniukas
© AFP/Scanpix
JAV armija lygiai prieš penkerius metus užėmė Bagdadą ir paskelbė, kad Saddamo Husseino režimas žlugo.

Kaip pažymima "Al Jazeera" pranešime, iš 27 milijonų irakiečių beveik trečdalis gyvena žemiau skurdo ribos. Daugiau kaip 60 procentų iš 7,5 milijono darbingų Irako gyventojų yra bedarbiai.

Elektra gyvenamiesiems namams tiekiama 1-2 valandas per parą. Daugiau kaip 70 procentų irakiečių trūksta geriamojo vandens, apie 30 procentų vaikų pusbadžiauja, praneša "Al Jazeera".

Šalyje klesti korupcija. Televizijos kanalo duomenimis, Irakas kasmet netenka daugiau kaip 4 milijardų dolerių "dėl machinacijų su lėšomis, skirtomis šaliai atstatyti".

JAV Kongreso biudžeto komiteto duomenimis, karas Irake jau atsiėjo 2,7 trilijono dolerių. Per penkerius metus Irake žuvo daugiau kaip 4 tūkstančiai Amerikos kareivių. Dar apie 60 tūkstančių JAV kariškių buvo sužeista.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.