aA
Ar iš tikrųjų Vilniaus miesto tarybos nariui Sergejui Dmitrijevui Rusijos pilietis Andrejus Šneris pasiūlė 80 tūkst. litų kyšį? Tai turėtų paaiškėti po papildomos fonoskopinės ekspertizės, kurią trečiadienį nusprendė paskirti baudžiamąją bylą dėl politiko papirkimo nagrinėjantis Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas. Papildomą tyrimą nuspręsta atlikti išklausius S. Dmitrijevo slapta darytą garso įrašą – esą pasiūlyta 80 tūkst. litų kyšio suma suabejojo ekspertai, kurie tikino neišgirdę tokio skaičiaus politiko pateiktame įraše.
Andrejus Šneris
Andrejus Šneris
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)
Be to, ekspertai pareiškė, kad Lietuvos rusų sąjungos frakcijos seniūno pateiktas įrašas nėra ištisinis, ir jie pirmą kartą savo darbo praktikoje susidūrė su atveju, kai pateikto įrašo negalėjo atkurti skaitmeniniu būdu. Todėl teismas ekspertams nusprendė pateikti iš karto po įrašo užfiksavimo laikmenose padarytas kopijas – jos bus lyginamos su įrašo originalu.

Fonoskopinę ekspertizę atlikę ekspertai teisme aiškino, kad S. Dmitrijevo pateikto įrašo jie buvo priversti klausytis tik iš diktofono per ausines, o ne per ekspertizių metu naudojamą specialią techniką. Be to, klausantis įrašo per kompiuterį jis keletą kartų užstrigdavo.

„Kodėl taip yra, mes negalime paaiškinti, abejojame, ar dar kas nors sugebėtų nustatyti, ar įraše duomenų struktūra yra vientisa", - teisme kalbėjo ekspertai. Jie nesiryžo komentuoti, ar politiko pateiktas įrašas nėra montažas.

Savo išvadoje ir teisme ekspertai pareiškė, kad negirdėjo, jog A. Šneris politikui būtų siūlęs 80 tūkst. litų kyšį. Ekspertai tikino, kad gali garantuoti, jog pokalbyje buvo paminėtas skaičius „aštuoni". Tačiau jie dvejoja, ar tiksliai buvo paminėtas žodis „tūkstančiai".

Ekspertai užtikrino, kad žodžio „dešimt" pokalbyje A. Šneris nepaminėjo.

Iš ikiteisminio tyrimo pareigūnams pateikto ir trečiadienį teisme išklausyto S. Dmitrijevo ir A. Šnerio pokalbio vienoje sostinės kavinėje girdėti, kad jie kalba apie būsimą Vilniaus miesto tarybos posėdį, kuriame turėtų būti svarstomas klausimas dėl žemės paskirties pakeitimo Pupinės kaime esančiame sklype šalia Tarptautinio Vilniaus oro uosto.

Žinodamas, kad verslininkas yra priešiškai nusiteikęs prieš žemės paskirties pakeitimą, S. Dmitrijevo paprašė bent dalyvauti tarybos posėdyje.

„Reikėjo kvorumo, todėl jis prašė manęs dalyvauti posėdyje ir už tai pasiūlė 80 tūkst. litų, tai aš girdėjau", - trečiadienį teisme sakė S. Dmitrijevas.

Jis tikino, kad dalį įrašo nukopijavęs ir perdavęs tuometiniam sostinės merui Artūrui Zuokui. Tik vėliau jis kreipėsi į STT bei Generalinę prokuratūrą. Tiesa, jis taip pat užsuko pas antstolius – padarė kelias įrašų kopijas.

„Nenorėjau, kad prieš mane būtų surengta provokacija", - teigė Vilniaus miesto tarybos narys.

Andrejus Šneris
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Tuo tarpu verslininkas A. Šneris teisme pareiškė, kad S. Dmitrijevui pinigų nesiūlė ir dėl pareikštų kaltinimų savo kaltės nepripažino. Kadangi įraše vieta, kurioje esą paminima pinigų suma vos girdima, A. Šneris taip pat suabejojo, ar įrašas nėra sumontuotas.

Manoma, kad ekspertai papildomą S. Dmitrijevo įrašo ekspertizę atliks per kelis mėnesius. Tada teismas toliau turėtų nagrinėti verslininko baudžiamąją bylą.

DELFI primena, kad dėl įtarimų A. Šneriui, kai jis praėjusių metų liepos 12-ąją esą siūlęs kyšį, pareigūnai apklausė ir tarybos narius Gintautą Babravičių bei Kęstutį Masiulį, taip pat verslininką Alfridą Putramentą.

Įtarimai A.Šneriui pareikšti po to, kai buvęs sostinės meras Artūras Zuokas tarybos posėdyje pagarsino įrašą, kuriame, jo teigimu, verslininko A. Putramento patikėtinis siūlo 80 tūkst. litų tarybos nariui S. Dmitrijevui.

Už pinigus opozicinės Lietuvos rusų sąjungos frakcijos seniūno esą buvo prašoma taryboje padėti priimti sprendimą dėl žemės paskirties pakeitimo Pupinės kaime šalia Tarptautinio Vilniaus oro uosto.

200 tūkst. litų už prisidėjimą prie palankaus sprendimo esą buvo siūlomi ir G. Babravičiui.

Pradėti ikiteisminį tyrimą dėl bandymų papirkti tarybos narius STT taip pat paprašė konservatorių ir liberaldemokratų frakcijos. Liberaldemokratų lyderis Rolandas Paksas prašė išsiaiškinti, ar A. Zuoko paviešintas įrašas nėra klastotė ir ar jame užfiksuota informacija atitinka tikrovę.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.