aA
Lietuviškų bažnyčių Niujorke ir Konektikute likimas gali ištikti šimtametę Šv. Jurgio parapijos Pensilvanijoje šventovę. Vietos tikintieji protestuoja net prieš kelių tautinių parapijų naikinimą.
Maldaknygė
Maldaknygė
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)
Alentauno vyskupijos rengiamos pertvarkos atsilieps ir lietuvių parapijoms, konkrečiai - Šv. Jurgio bažnyčiai. Šenandoa vietovėje įkurta lietuviška parapija yra pirmoji JAV. Bažnyčia jau 113 metų tarnauja apylinkės lietuviams. 2007 metų spalį ji buvo pripažinta Pensilvanijos istoriniu paminklu.

Šiuo metu statinys stūkso kaip neveikiantis paminklas - bažnyčiai reikia remonto, jau porą metų tikintieji į ją neįleidžiami. Lietuviškos šventovės pamatus esą plauna vanduo, reikia sutvirtinti bokštus, nėra vėdinimo sistemos. Vyskupijos teigimu, bažnyčios remontas kainuotų 9 mln. JAV dolerių.

Parapijiečiai tvirtina, kad dauguma minimų trūkumų - nepagrįsti. Jų manymu, Šv. Jurgio bažnyčia dar yra tvirta, nes ji nebuvo pastatyta virš senų kasyklų, kaip dauguma kitų. Lietuvių parapija turi 1 mln. vertės turto, jos šventovė - viena didžiausių apygardoje. Prie bažnyčios yra didelė bendruomenės salė ir itin erdvi automobilių aikštelė.

Rožinis ir peticija

Kiekvieną sekmadienį Šv. Jurgio parapijos nariai kalba rožinį, tokiu būdu mėgindami apsaugoti bažnyčią nuo sugriovimo. Taip pat jie platina peticiją, reikalaujančią leidimo sudaryti savo statybos inžinierių grupę, kuri dar kartą įvertintų pastato būklę. Lietuvių kilmės amerikietė Helene Shaulis iš Betelem Taunšipo, nors ir priklauso kitai parapijai, aktyviai remia tautiečius. Jos teigimu, „kiekvienas lietuvis turi sąsajų su šia bažnyčia".

Už lietuviško paveldo išsaugojimą kovojanti niujorkietė Ramutė Žukas, pakalbinta LŽ, sakė žinanti apie Šenandoa gyventojų protestus, tačiau naujienų iš ten pastaruoju metu jai gauti nepavyko.

LŽ jau rašė apie JAV katalikų bažnyčios ketinimus uždaryti lietuvišką Aušros vartų šventovę Niujorke ir nugriauti Konektikuto valstijos Voterburio miestelyje esančius Šv. Juozapo parapijos namus.