aA
Rusija reikalauja, kad Jungtinės Valstijos suteiktų rusų kariuomenei nuolatinį leidimą prižiūrėti planuojamas statyti antiraketinės gynybos bazes Rytų Europos šalyse, antradienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. "Mums labai svarbu, kad mes kiekvieną sekundę matytume, kur yra nusuktas radaras ir kas vyksta raketų gaudomųjų naikintuvų bazėje", - radijas "Echo Moskvy" citavo S. Lavrovo pareiškimą.
Sergejus Lavrovas
Sergejus Lavrovas
© Reuters/Scanpix
Ministro teigimu, šis reikalavimas yra svarbiausias derybose su Vašingtonu dėl planuojamo antiraketinio gynybos skydo Europoje.

"Pasiūlymuose, kurių sulaukėme iš amerikiečių derybininkų, neminimas nuolatinis Rusijos kariuomenės pareigūnų budėjimas bazėse. Juose teigiama, kad mūsų pareigūnai gali būti paskirti į Rusijos ambasadas Lenkijoje ir Čekijoje ir kartais apsilankyti bazėse", - tvirtino S. Lavrovas.

Jungtinės Valstijos nori dislokuoti radarų bazę Čekijoje ir 10 raketų gaudomųjų naikintuvų Lenkijoje, tvirtindamos, kad tai yra būtina siekiant apsisaugoti nuo galimų išpuolių iš tokių "priešiškų valstybių" kaip Iranas.

Rusija prieštarauja šiems planams, tvirtindama, kad tai kelia tiesioginę grėsmę šalies nacionaliniam saugumui. Rusijos ir Jungtinių Valstijų prezidentai nesugebėjo priimti bendros nuomonės šiuo klausimu per pastarąjį susitikimą savaitgalį.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.