aA
Premjero Gedimino Kirkilo teigimu, socialdemokratai tikriausiai sieks išsaugoti švietimo ir mokslo ministro postą, apie atsistatydinimą paskelbus Romai Žakaitienei. Tai Vyriausybės vadovas pareiškė antradienio pavakarę, aptaręs susidariusią situaciją su Prezidentu Valdu Adamkumi.
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Socialdemokratų partijai vadovaujantis ministras pirmininkas žurnalistams sakė, kad kandidatūra turėtų būti pateikta šią savaitę po Socialdemokratų partijos prezidiumo posėdžio ir konsultacijų su koalicijos partneriais.

"Manau, kad socialdemokratai sieks išsaugoti šitą poziciją. Mes turime nemažai kandidatų - ir iš švietimo srities, ir profesorių, ir mokytojų, ir mokyklų direktorių", - teigė G. Kirkilas, bet potencialių pretendentų neįvardijo.

Žiniasklaidoje antradienį pasirodė pranešimų, kad socialdemokratai švietimo ir mokslo ministro postą gali atiduoti koalicijos partneriams socialliberalams, o ministro portfelis gali būti įteiktas ketverius metus nuo 2000-ųjų ministerijai vadovavusiam Algirdui Monkevičiui.

Pats G. Kirkilas sakė A. Monkevičiaus kandidatūrą vertinantis "teigiamai", tačiau čia pat pakartojo, kad nemažai kandidatų yra ir tarp jo vadovaujamos partijos narių, bei griežtai sukritikavo A. Monkevičiaus partijos kolegų socialliberalų siūlymus daugiau nei planuota šiais metais kelti mokytojų algas.

Kaip žinoma, Naujosios sąjungos atstovas Valerijus Simulikas antradienį Seime pasiūlė algas nuo gegužės didinti 10 proc., o nuo rugsėjo - 15 proc. Anksčiau buvo planuotas modelis "10+10".

"Tokių išteklių nėra. Tai reikštų, kad kitais metais vien padidinimui reikėtų daugiau kaip milijardo litų. Mūsų požiūriu, tai yra nerealu", - vertindamas koalicijos partnerių idėją pareiškė G. Kirkilas.

Po V. Adamkaus ir G. Kirkilo susitikimo prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė sakė, kad prezidentas iš naujojo ministro tikisi aukštojo mokslo reformos įgyvendinimo.

"Prezidentui rūpi, kad šios kadencijos Seimas priimtų įstatymus, kurie leistų pradėti šią pertvarką ir būtų vykdomi Vyriausybės ir mokytojų profesinių sąjungų pasiekti susitarimai padidinti atlyginimus pedagogams", - sakė R. Grumadaitė.

Švietimo ir mokslo ministrė R. Žakaitienė atsistatydinimo pareiškimą pateikė pirmadienio rytą. Socialdemokratės teigimu, ją pasitraukti privertė nerealūs Seime svarstomi projektai dėl mokytojų atlyginimų didinimo. Ministrė taip pat pripažino tikinti, kad jos pasitraukimas padės sumažinti tvyrančią įtampą švietimo sistemoje.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.