aA
Girtutėlis, iki dantų ginkluotas šešiolikmetis sekmadienį sugebėjo išgąsdinti net Vadovybės apsaugos departamento pareigūnus. Sostinės medikai nesistebi niekuo. Nusigėrę vaikigaliai – jų kasdienybė. „Neparduosiu, nes neturi aštuoniolikos“ – taip dažniausia atkerta didžiuosiuose prekybos centruose dirbančios kasininkės, kai į eilę su buteliu alkoholio stoja nė šešiolikos neturintis paauglys.
Alkoholis, gėrimas, vaikai
© DELFI
Tačiau arkliškais kiekiais alkoholį geriančių vaikų ir paauglių nemažėja – negelbsti nei akcijos, nei draudimai.

Ypač sunerimti viešąją tvarką privalančius užtikrinti policijos pareigūnus ir vaikų tėvus privertė sekmadienio vakaro incidentas pačiame sostinės centre. Čia, Gedimino prospekte, priešais Vyriausybės rūmus, visiškai girtas 16-metis išsitraukė dujinį pistoletą ir ėmė šaudyti į orą. Pavojingą ir ginkluotą jaunuolį sutramdė Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai.

Paaiškėjo, kad sulaikytas nepilnametis yra 1992 m. gimęs vilnietis. Iš nepilnamečio pareigūnai atėmė dujinį pistoletą „Valtro 85 Combat“. Ligoninėje išsišokėliui nustatytas vidutinis, 2,17 promilių, girtumas. Sostinės policijos atstovai neneigia, kad panašaus atvejo dar nėra buvę.

Girtuokliai jaunėja

Policijos specialistai neslepia – girtaujančių vaikų nemažėja. Viešosios tvarkos pažeidimai, tiksliau alkoholio vartojimas viešoje vietoje ar šlaistymasis išgėrus – dažniausi 14–18 metų paauglių prasižengimai.

2007 m. beveik pusšimtis nepilnamečių ar jų tėvų buvo nubausti už administracinės teisės pažeidimus. „Lyginant dar su ankstesniais metais, pričiuptų girtų nepilnamečių padaugėjo tik procentu, tačiau labiausiai neramina tai, jog sulig kiekvienais metais sugaunami vis jaunesni girtuokliai“, – teigė Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos Viešosios tvarkos tarnybos Prevencijos skyriaus specialistė Nomeda Cibarauskienė.

Dauguma jaunuolių į alkoholio matuoklius pripučia apie 1,5 promilės alkoholio. Tai – vidutinis girtumas. Anot N.Cibarauskienės, dažniausiai tai – besimokantys vaikai iš įvairių šeimų. „Pirmą kartą prasikaltusieji dažniausiai gailisi ir yra išsigandę, tačiau tuos, kurie pakliūva nuolat, patariame vesti pas medikus ar psichologus“, – pasakojo specialistė.

Nusikaltimus nepilnamečiai taip pat įvykdo apsvaigę nuo alkoholio ar narkotikų, tačiau, anot policijos, tokius faktus ne visada pasiseka užfiksuoti.

Medikai kviečia apsaugą

Apsišlapinę ir purvini – tokie vaikai greitosios medicinos pagalbos automobiliais atvežami į Antakalnio vaikų ligoninę. Leisgyviai, bet tokie pat agresyvūs ir nepraustaburniai – taip apie girtus nepilnamečius atsiliepia šios ligoninės Priėmimo skyriaus darbuotojai.

Neretai girti keturiolikmečiai net apkumščiuoja jiems trokštančius padėti medikus, tad dažnai į pagalbą tenka kviestis ir ligoninę saugančius apsaugininkus.

„Aktuali problema, tačiau aiškių būdų, kaip spręsti vis jaunesnių asmenų girtavimą, nėra. Jau pripratome gelbėti mirtinai girtus devynmečius“, – konstatavo 2-ojo vaikų ligų skyriaus gydytoja Lijana Švenčionienė. Anot medikės, per metus į ligoninę pristatoma iki pusantro šimto sunkiai alkoholiu apsinuodijusių vaikų, kurių vidutinis amžius 13–14 metų. Ne ką mažiau pristatoma ir narkotikais ar kitomis toksinėmis medžiagomis apsinuodijusių nepilnamečių.

„Ypač daug prisigėrusių vaikų būna per šventes, masinius renginius ar atšilus orams. Dažniausia tenka lašinti skysčius, kad išsivalytų organizmas. Sunkesniais atvejais atliekamas ir skrandžio valymas. Dažniausiai pacientai ligoninėje praleidžia parą ar dvi, o jei pasitaiko komplikacijų – ir tris“, – apie nelaimėlių kančias kalbėjo 15-metę dukterį auginanti L.Švenčionienė.

Psichologas, socialinių mokslų daktaras Tomas Lagunavičius

Kai vaikas nejaučia ribų, nutinka įvairiausių dalykų. Tai lemia visuomenė, televizija, kinas ir visa tai, kas supa vaiką. Tokie „super sustiprėję ego“ yra ypač pavojingi apsvaigę nuo alkoholio ar narkotikų. Neretai „įkalę“ žmonės jaučiasi esą nepakartojami.

Dažniausiai apsvaigęs vaikas siekia pademonstruoti savo neliečiamumą ar kitokį išskirtinumą. Vieniems tai baigiasi kalėjimu, kur yra savos taisyklės, kiti gi – socializuojasi.

Apskritai visuomenė gana plačiai nutolusi nuo girtaujančių vaikų problemos. Šie tuo naudojasi, vienaip ar kitaip save realizuoja.

Nieko nenorėdamas įžeisti galiu pasakyti, kad diktatoriškose valstybėse tokie įvykiai, kai girti nepilnamečiai švaistosi ginklais, yra nutylimi.

Visuomenėje šiais laikais susiformavęs blogas įprotis – nesvarbu kaip išgarsėti, svarbu, kad visi tave žinotų. Vadinasi, net ir tie išskirtiniai asmenys, priešais Vyriausybės rūmus raižantys akmenis riedlentėmis, ne taip nori būti įžymūs ir atkreipti į save dėmesį, kaip girtas šaulys, tamsiu paros metu gąsdinantis pareigūnus.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Kauno areną gali statyti kinų meistrai

Bedarbio pašalpa – išvykus į užsienį

Pavasario mada: lietpalčiai ir botai