aA
Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT) šiais metais vėl rengia ekspediciją į lietuvių tremties ir įkalinimo vietas Sibire ir skelbia dalyvių atranką. Atranka susideda iš dviejų etapų: iš užpildytų anketų bus atrinkta grupė žmonių, kuri išsiruoš į bandomąjį žygį Lietuvoje, sakoma pranešime spaudai.
„Misija Sibiras 2007“
„Misija Sibiras 2007“. V. Ušacko asmeninio albumo nuotr.
Jį įveikę jaunuoliai liepą vyks į sudėtingą ir daug išbandymų žadančią ekspediciją Sibire. Kartu su misijos dalyviais, šiemet į Sibirą išsiruoš ir žinomas pramogų pasaulio atstovas Marijonas Mikutavičius.

Visi norintys dalyvauti projekte „Misija Sibiras‘08“ privalo užpildyti atrankos anketą, kuri skelbiama projekto tinklapyje internete www.misijasibiras.lt. Atranka vyks iki gegužės 5 dienos. Anketas kviečiami pildyti visi jauni žmonės, galintys pagrįstai motyvuoti savo norą vykti į ekspediciją ir atsakingai prisidėti prie projekto tikslų įgyvendinimo bei jos rezultatų viešinimo. Žygis Sibire truks tris savaites – nuo liepos 3 d. iki liepos 23 d. Didžiąją laiko dalį dalyviai gyvens palapinėse, laukinės gamtos sąlygomis, daugybę kilometrų keliaus pėsčiomis, kartu su savimi nešdami kuprines.

Marijono Mikutavičiaus teigimu, ši ekspedicija gali tapti gyvenimo iššūkiu: „Ši misija pareikalaus beprotiškai daug jėgų bei ištvermės, tačiau kartu, tai puiki proga pamatyti kaip iš tiesų atrodė tremtinių gyvenimas, turėsime galimybę pasikalbėti su vis dar Sibire gyvenančiais tremtiniais. Šie išgyvenimai realūs, apčiuopiami, o ne pasenęs tekstas istorijos vadovėlyje.“ Pasak Marijono, tokie jaunimo projektai – naujas būdas parodyti, kad jaunimas Lietuvoje yra iš tiesų patriotiškas.

„Misija Sibiras 2007“

Kartu su ekspedicijos dalyviais į Sibirą šiemet vyks ir profesionali filmavimo grupė. Jie fiksuos projekto „Misija Sibiras‘08“ dalyvių išgyvenimus, gyvenimo Sibire realybę, pokalbius su ten gyvenančiais lietuviais. Iš šios filmuotos medžiagos bus sukurtas dviejų dalių dokumentinis filmas.

2006 m. ir 2007 m. LiJOT surengė 4 sėkmingas ekspedicijas į Sibirą. Ekspedicijų metu jaunimas sutvarkė apie 40 lietuviškų kapinių, susitiko su ten gyvenančiomis lietuvių bendruomenėmis. Susipažinti su projekto rezultatais galima puslapyje www.misijasibiras.lt.

„Pagrindinis projekto „Misija Sibiras‘08“ tikslas – parodyti, kad jaunimas Lietuvoje yra patriotiškas.“ – sako LiJOT prezidentas Šarūnas Frolenko. Projekto globėjai: Prezidentas Algirdas Brazauskas ir prof. Europos parlamento narys Vytautas Landsbergis.

Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT) yra 1992 m. įkurta didžiausia nevyriausybinių jaunimo organizacijų sąjunga Lietuvoje, vienijanti 56 nacionalines jaunimo organizacijas ir regionines jaunimo organizacijų sąjungas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.