aA
Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Algis Kašėta kaip absurdą vertina praėjusią savaitę įregistruotas Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisas.
Algis Kašėta
Algis Kašėta
© DELFI (D.Augūnaitės nuotr.)
„Nors pataisų teikėja parlamentarė Violeta Boreikienė ir nurodo, jog jomis siekiama įtvirtinti prielaidas dėl savivaldybių tarybų narių mandatų su partijų keliamais sąrašais varžytis ir save išsikėlusiems asmenims, įstatymo projektas faktiškai tokias galimybes maksimaliai apriboja", - mano A. Kašėta.

Tokią nuomonę parlamentaras grindžia projekto nuostatomis, pagal kurias rinkimų užstatas, kurį turės sumokėti save išsikeliantis kandidatas, yra lygus užstatui, kurį turi mokėti partijos, keliančios savo sąrašus; minimalus 4 proc. rinkėjų balsų barjeras, kurį turi gauti save išsikėlęs asmuo, yra lygus partijų sąrašams nustatytam; nesiskiria ir rinkimų kampanijos finansavimo sąlygos.

„Susidaro įspūdis, kad projekto rengėjų tikslas buvo padaryti viską, kad save iškelti ryžtųsi tik vienetai žmonių, kurių pajamos leidžia lygiuotis į partijų turimas", - sako A. Kašėta.

Dar didesne projekto yda A. Kašėta įvardina numatytą rinkimų rezultatų nustatymo tvarką, nes, kaip rodo atliktas jos taikymo modeliavimas, gauti rezultatai iškraipys rinkėjų valią.

„Jei siūlomas projektas būtų priimtas, tai būtų pasityčiojimas iš rinkėjų. Pagal projektą, net ir absoliučiai rinkėjų daugumai balsuojant už save išsikėlusius kandidatus, savivaldybių tarybose neišvengiamai dominuos pagal partijų sąrašus išrinktieji", - pažymi parlamentaras.

Jis atkreipė dėmesį, kad Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai jau prieš pusantrų metų yra pateikę Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisas, kuriomis siūloma, kad savivaldybių tarybų nariai būtų renkami pagal mišrią rinkimų sistemą (analogiška yra taikoma Seimo rinkimų metu). A. Kašėtos nuomone, tokia sistema ne tik leistų save išsikėlusiems kandidatams lygiais pagrindais konkuruoti su partijų kandidatais, bet ir užtikrintų rinkėjų valią atitinkančią tarybų sudėtį bei tarybos narių tiesioginę atskaitomybę rinkėjams.

„Beje, viena iš šių pataisų teikėjų yra ir prieš tai minėtą projektą registravusi V. Boreikienė. Vargu ar logiška yra tai, kad neįvertinus mūsų pateikto projekto pradedamas svarstyti jam alternatyvus ir abudu projektus pasirašo tas pats asmuo. Belieka tikėtis, kad šis susidvejinimas Seimo neapgaus ir jau šią kadenciją bus apsispręsta dėl tinkamo savivaldybių tarybų rinkimo modelio", - sako frakcijos seniūnas A. Kašėta.

Kaip primena ELTA, praėjusią savaitę darbo grupės vardu Seimo narė V. Boreikienė Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo naujos redakcijos Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pakeitimo projektą.

Jame siūloma įteisinti galimybę dėl savivaldybių tarybų narių mandatų varžytis Lietuvos gyventojams, tiek įrašytiems į politinių partijų sąrašus, tiek ir išsikėlusiems save.

Siekiantys mandato vietos valdžioje gyventojai turi turėti ne mažiau kaip vieną procentą, arba ne mažiau kaip 1000 tos rinkimų apygardos rinkėjų paramą. Taip pat suteikiama teisė save išsikėlusiems kandidatams susijungti į išsikėlusių kandidatų sąrašą, kuriame būtų ne mažiau kaip du kandidatai.

Naujos redakcijos Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo projektas parengtas siekiant įgyvendinti Konstitucinio Teismo 2007 m. vasario 9 d. nutarimą, kuris išaiškino, kad „nuolatiniai gyventojai gali būti renkami į atitinkamų savivaldybių tarybas ir būdami įrašyti į ne politinių partijų sudaromus kandidatų į savivaldybių tarybų narius sąrašus".

Pagal dabar įstatymu įtvirtintą proporcinę savivaldybių tarybų rinkimų sistemą dėl savivaldybių tarybų narių mandatų gali varžytis tik į politinių partijų sąrašus įtraukti kandidatai.

Konstitucinio Teismo nutarimu Seimas buvo įpareigotas atlikti Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo koregavimą, likus pakankamai ilgam laikui iki kitų (t. y. 2011 metų) savivaldybių tarybų rinkimų. Todėl Seimo valdyba sudarė darbo grupę Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo projektui parengti, kuriai vadovavo Seimo narė V. Boreikienė.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.