aA
Kultūros ministerijai viešai pareiškus nepasitikėjimą įstaigos „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" (VEKS) darbuotojais, kita šios įstaigos steigėja – Vilniaus miesto savivaldybė inicijuoja milijoninių projektų prižiūrėtojų – įstaigos tarybos pakeitimą. Laukiama, kad tarybos pirmininko Artūro Zuoko vietą užims sostinę valdančios „Tvarkos ir teisingumo" partijos atstovas.
Elona Bajorinienė
Elona Bajorinienė
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
VEKS taryba pagal šios įstaigos įstatus yra kolegialus patariamasis organas, tačiau neabejojama, kad jos nariai iki šiol turėjo didelės įtakos projektų parinkimui ir sprendimams dėl jų finansavimo.

Tarybą sudaroma iš 9 narių. Įstaigos dalininkė Kultūros ministerija pasiūlo 3 kandidatus, o Vilniaus miesto savivaldybė – 6 kandidatus.

VEKS tarybos pirmininkas yra buvęs sostinės meras, Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) lyderis A. Zuokas. Taryboje taip pat yra savivaldybės deleguotas "Vilniaus festivalių" generalinis direktorius Remigijus Merkelys. Jo vadovaujamos įstaigos projektai įtraukti į VEKS programą – planuojamas komercinis islandų dainininkės Björk koncertas turėtų kainuoti beveik 1 mln. litų.

DELFI žiniomis, būtent šiuos du įstaigos tarybos narius savivaldybė ruošiasi pakeisti.

Meras ir ministras sutarė

„Pakeitimų bus, nes mes su ministru labai dalykiškai ir geranoriškai sutarėme visais klausimais. Nebuvo jokiu ginčų dėl to, kokius šešis žmones savivaldybė deleguos į jos turimą kvotą ir mes tuos žmones parinksime. Didžioji dalis tarybos greičiausiais liks, bet vienas kitas pasikeis", - pirmadienį po susitikimo su Kultūros ministru Jonu Juču žurnalistams teigė Vilniaus meras Juozas Imbrasas.

„Mes viską sutarėme. Tai yra jų kvotos ir jie pasiūlys žmones. Matyt, bus naujų veidų", - sakė J. Jučas bei patvirtino, kad ministerija savo deleguotų atstovų į VEKS tarybą neketina keisti.

Ministerija yra delegavusi viceministrą Gintarą Sodeiką, kompozitorių Faustą Latėną ir pianistą Roką Zubovą.

J. Imbrasas pirmadienį neatskleidė, kokius asmenys savivaldybė ketina deleguoti į VEKS tarybą. Tačiau jis užsiminė, kad šalia tarybos gali būti sukurta da ir VEKS valdyba „iš aukšto lygio specialistų, kurie turės vykdomąją galią ir galės kontroliuoti, kad VEKS veikloje būtų daugiau viešumo, skaidrumo ir jokių paslapčių".

Nugalėtojas išrinktas, pinigų – nėra

DELFI primena, kad Kultūros ministerija yra sustabdžiusi finansavimą viešajai įstaigai „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009", kol nepaaiškės galutinės ministerijos vidaus audito išvados. Ministerijai kilo įtarimų, jog įstaiga neatsakingai panaudojo jau gautas lėšas ir netvarkingai vedė buhalteriją.

Išgirdusi ministerijos priekaištus VEKS direktorė Elona Bajorinienė atskleidė, kad įstaigos darbas šiuo metu yra paralyžiuotas – nuo metu pradžios įstaiga negauna finansavimo projektams.

Galutinės ministerijos audito išvados turėtų paaiškėti balandžio viduryje. Kaip tik tuomet turi būti paskelbtas vieno didžiausių šiemet VEKS projektų nugalėtojas – miestas, tapęs 2008 m. Lietuvos kultūros sotine:

„Mes dirbame ir norime ieškoti išeičių iš situacijos, - pirmadienį teigė E. Bajorinienė. - Jau turime išrinkę nugalėtoją ir galvojame, kaip padaryti, kad tie žmonės, kurie teikė paraišką ir laimėjo titulą realiai gautų finansavimą. Prašysime, kad jie kreiptųsi tiesiai į Kultūros ministeriją".

„Jeigu ataskaitos už praėjusius metus ir naujos paraiškos atitiks galiojančias normas, mes tikrai atiduosime visus pinigus, nepasiliksime nei vieno cento. Nematau čia jokių problemų", - pirmadienį patikino ministras J. Jučas.

Iš viso nacionalinei programai įgyvendinti įstaigai „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" iš valstybės biudžeto numatyta skirti per 100 mln. litų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.