aA
Iki Seimo rinkimų teliko pusė metų, todėl politikai gerais darbais skuba priminti, kad yra. Pirmieji pamaloninti Justiniškių gyventojai – čia pradėtas rekonstruoti senasis rajono fontanas.
Vyriškis vėsinasi viename Belgrado fontanų.
Vyriškis vėsinasi viename Belgrado fontanų.
© AFP/Scanpix
Moters prašymai – lyg į sieną

Niekas tikslai jau nepamena, kada nustojo veikti šalia Mykolo Biržiškos gimnazijos esantis fontanas.

Justiniškių gyventoja Dalija Kyjv šio ir kitų rajono fontanų likimu susirūpino prieš keletą metų.

Moteriai buvo skaudu matyti apleistus, pelkėmis virtusius fontanus, todėl ji apsilankė Justiniškėse įsikūrusiame Seimo narės Nijolės Steiblienės biure. Pačios parlamentarės D. Kyjv nesutiko, todėl sekretorės prašymu kamuojančius rūpesčius išdėstė raštu.

„Susirašinėjimas priminė kelionę autostrada – laiškai keliavo tik į vieną pusę. Rašiau apie merdinčius fontanus ir kraupų rajono vaizdą, tačiau atsakymo nesulaukiau“, – poros metų senumo įvykius prisiminė D. Kyjv.

Seimo narės abejingumas septyniasdešimtmetės moters nesustabdė. Rūpesčiu dėl fontanų būklės ji pasidalijo su Justiniškių seniūnu.

„Jis paaiškino, kad fontanų rekonstrukcija labai brangi. Be to, daug lėšų surytų jų priežiūra. Tuo metu esą buvo didesnių, greitų sprendimų reikalaujančių problemų. Rajono veidui gražinti trūko pinigų“, – pasakojo D. Kyjv.

Pinigų davė vyriausybė

Šiomis dienomis Justiniškių gyventoją pasiekė džiugi žinia. Vedžiodama šunį ji išvydo prie vieno iš Justiniškėse esančių fontanų plušančius darbininkus.

„Pagalvojau, kad ledai pajudėjo, kad mano laiškai pagaliau sulaukė atsako, nors N. Steiblienę raginau atkreipti dėmesį ne į dabar taisomą, bet į priešingoje kelio pusėje įrengtą fontaną“, – pasakojo moteris.

Tačiau „Vilniaus diena“ išsiaiškino, kad fontano remontą inicijavo ne biurą Justiniškėse įkūrusi N.Steiblienė, bet šio rajono apygardoje išrinktas parlamentaras Rimantas Remeika.

„Visada maniau, kad rekreacinės zonos miegamuosiuose rajonuose yra būtinos, nes ten daug laiko praleidžia pagyvenę žmonės. Dėl to ir ėmiausi ieškoti lėšų fontano rekonstrukcijai atlikti“, – paaiškino R. Remeika.

Pernai rudenį prie vieno Justiniškių prekybos centro jis surengė referendumą. Per kelias valandas esą buvo surinka apie 300 gyventojų, pasisakančių, kad fontanas būtų atnaujintas, parašų.

Paskui R.Remeika kreipėsi į Vyriausybę ir pagal jos investicines programas gavo lėšų – apie 700 tūkst. litų. Už šią sumą bus rekonstruojamas fontanas ir aplink jį esanti teritorija: atsiras suolų, šiukšliadėžių. Tikimasi, kad sutvarkyta vieta taps Justiniškių bendruomenės traukos centru.

Atkunta prieš rinkimus

R. Remeika tikino, kad prikelti fontaną jis ėmėsi norėdamas padėti savo rinkėjams. Tai esą – kiekvieno parlamentaro pareiga, o kad fontano atgimimas sutaps su artėjančiais Seimo rinkimais, tesąs atsitiktinumas, bet ne rinkimų triukas.

„Tiesa, politiškai man gerai išėjo“, – šypsojosi Seimo narys.

Jis atkreipė dėmesį, kad kiekvieną savaitę susitinka ne tik su Justiniškių, bet ir su Pilaitės, Pašilaičių gyventojais. Dažniausiai jų išsakomi rūpesčiai – vietos automobiliams kiemuose, šiukšliadėžių stoka, triukšmas.

„Kas iš to, kad išklauso, jei rezultatų nematyti? Politikai atkunta tik prieš rinkimus. Dabar R.Remeika galės didžiuotis: štai fontaną sutvarkiau. Aišku, tai labai gerai, bet tokių iniciatyvų turėtų būti nuolat“, – piktinosi Justiniškių gyventoja Kristina Kalinauskaitė.

Justiniškių seniūnijos vyresnysis specialistas Gintaras Dobrovolskas laukia, kad parlamentarai dar aktyviau ims dalyvauti sprendžiant gyventojų problemas.

„Fontanas – gera pradžia“, – atkreipė dėmesį G. Dobrovolskas.

Savivaldybės Miestovaizdžio skyriaus vedėja Vaiva Deveikienė aplinka besirūpinančius gyventojus ragina lėšų fontanams ieškoti savo iniciatyva.

„Bendruomenės gali išjudinti reikalus, tačiau tegu iš karto galvoja apie fontanų eksploataciją“, – paragino V. Deveikienė.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Miesto architektai vėl liks be vadovo?

Politiko institutas – tarp žemės ir dangaus

Tylintis radijas – už tris litus