aA
Jungtinių Tautų (JT) ginklų inspektoriai sekmadienį, ketvirtą darbo Irake dieną, tikrino netoli Bagdado esančią chemikalų pasėliams gamyklą. Inspektoriams atvykus į maždaug už 25 kilometrų į pietryčius nuo Bagdado esančią gamyklą, žurnalistai į Žemės ūkio ministerijai priklausantį kompleksą nebuvo įleisti.
Jungtinių Tautų ginklų inspektorių automobilis
Jungtinių Tautų ginklų inspektorių automobilis
© EPA-ELTA
Siekiant, kad į teritoriją niekas nepatektų, taip pat kad niekas iš jos neišeitų, inspektoriai savo visureigiais užblokavo įvažiavimą.

Tarp daugelio gamyklos vienaaukščių pastatų stovėjo ir keletas nedidelių chemikalų purškimui pritaikytų lėktuvų.

Irakas iki 1991-aisiais vykusio Kuveito įlankos karo tyrė lėktuvų ir sraigtasparnių panaudojimo gabenant cheminį bei biologinį ginklą galimybes.

Ketvirtoji tikrinimų diena Irake prasidėjo baltų automobilių su JT simbolika vilkstinei maždaug 7 val. 30 min. Lietuvos laiku išvykus iš inspektorių būstinės Bagdade.

Tačiau kilo rimtų abejonių, ar į įtariamus objektus inspektoriai vyksta netikėtai.

JT atstovas spaudai Hiro Ueki šeštadienį pripažino, kad įtariamos ginklų gamyklos vadovas prieš dieną buvo įspėtas apie atvyksiančius JT ekspertus.

Tačiau pareigūnas bandė atmesti abejones ar tikrai JT inspektorių tikrinimai įtariamuose objektuose yra netikėti, kaip akcentuojama 1441-oje JT Saugumo Tarybos rezoliucijoje.

Bagdadas griežtai neigia turintis masinio naikinimo ginklų bei teigia, kad inspektoriai neras jokių uždraustų ginklų gamybos ar turėjimo įkalčių.

Inspektoriai kol kas nepateikė ataskaitų apie trečiadienį, ketvirtadienį ir penktadienį atliktus tikrinimus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.