aA
Slovėnijoje sekmadienį prasidėjo antrasis prezidento rinkimų ratas, po kurio paaiškės kas vadovaus šiai nedidelei šaliai įstojant į NATO bei Europos Sąjungą.
Rinkimai
Prieš antrąjį ratą apklausose tvirtai pirmauja 52-ejų metų dabartinis premjeras Janezas Drnovšekas, besirungiantis su 48-erių metų prokurore Barbara Brezigar. Slovėnai dabartinį premjerą laiko sėkmingo šalies persiorientavimo iš komandinės į rinkos ekonomiką architektu.

J.Drnovšeko pergale neabejoja ir ekspertai, teigiantys, kad nors iki šiol nelabai populiariai B.Brezigar pavyko prasibrauti į antrąjį turą, mažai tikėtina, kad nugalės ji.

Naujas išrinktas prezidentas pakeis Milaną Kučaną, vadovavusį šiai buvusiai Jugoslavijos respublikai 12 metų ir pagal Konstituciją daugiau nebegalintį kandidatuoti.

Pirmajame rinkimų ture nė vienam iš devynių kandidatavusiųjų nepavyko gauti pusės rinkėjų balsų, todėl į antrąjį turą pateko 44,4 proc. balsų gavęs centro kairiųjų Liberalų demokratų partijos lyderis J.Drnovsekas bei 30,7 procento - B.Brezigar.

B.Brezigar rinkimuose dalyvauja kaip nepriklausoma kandidatė, tačiau ją remia opozicijoje esanti centro dešinės Socialdemokratų partija bei konservatyvioji partija "Naujoji Slovėnija".

Prokurorė, vienintelė dėl prezidento posto besivaržanti moteris, trumpai gyvavusioje konservatorių vyriausybėje 2000 metais ėjo teisingumo ministrės pareigas. Ji taip pat remia šalies narystė ES ir NATO.

Jei J.Drnovšekas nugalėtų antrame rate, manoma, jog jo vietą ministro pirmininko poste užimtų taip pat liberaldemokratas, finansų ministras Antonas Ropas.

Ekonomisto išsilavinimą turintis J.Drnovšekas buvo priešpaskutinis buvusios Jugoslavijos Federacijos prezidentas prieš jos žlugimą po kelių karo praėjusio dešimtmečio pradžioje. Slovėnija paskelbė nepriklausomybę 1991 metais.

1999 metais kilo susirūpinimas dėl jo sveikatos, kai jam buvo pašalintas inkstų auglys. Gegužės mėnesį jis paskelbė, jog turi auglį ir plaučiuose, tačiau liga neprogresuoja.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.