aA
Dviejuose Kurdiškuose Turkijos regionuose šeštadienį buvo atšaukta 15 metų galiojusi nepaprastoji padėtis. Tai dar vienas Ankaros žingsnis gerinant žmogaus teisių padėtį šalyje ir siekiant sulaukti derybų su Europos Sąjunga (ES) datos paskelbimo.
Nepaprastoji padėtis, kuri 1987-aisiais kilus kurdų sukilimui buvo paskelbta 11-oje provincijų, buvo atšaukta jau paskutinėse iš jų - Dijarbakyre ir Širnake, besiribojančioje su Iraku.

Derinantis prie ES reikalavimų, Turkijos parlamentas birželio mėnesį balsavo dėl nepaprastosios padėties atšaukimo, taip įvykdant vieną iš reikalavimų šaliai, šiuo metu žymiai atsiliekančiai nuo kitų kandidatuojančių į ES valstybių.

"Ilgai laukėme, - teigė Dijarbakyro prekeivis Kadiras Esmeras. - Dabar būsime laisvesni ir saugesni", - teigė jis.

Parduotuvės miesto turguje savininkas Ali Satici nuopelnus dėl tokio sprendimo skyrė ES. "Kuo daugiau laisvės mes čia turėsime, tuo daugiau galimybių Turkija turės jungtis su europiečiais", - sakė jis.

Turkija sąlygas kurdų mažumai pradėjo lengvinti 1999-aisiais, kai separatistinė Kurdistano darbininkų partija (KDP) paskelbė baigianti kampaniją dėl kurdų savivaldos ir paskelbė taikiai kovosianti dėl kurdų teisių.

Paskelbus apie kovos nutraukimą, beveik liovėsi kasdien regione vykdavę susirėmimai.

Maždaug 36,5 tūkst. žmonių žuvo konflikto metu nuo 1984-ųjų, kai KDP pradėjo atakas prieš saugumo pajėgas ir civilius gyventojus. Dėl to 1987-aisiais regione buvo paskelbta nepaprastoji padėtis.

Paskelbta padėtis savivaldos pareigūnams bei kariškiams suteikė teisę riboti asmenų bei žiniasklaidos laisvę bei leido sričių gubernatoriams išvengti teisminio nagrinėjimo dėl jų sprendimų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.