aA
Buvęs Švedijos ministras pirmininkas Carlas Bildtas teigia, jog Baltijos šalims tapus NATO narėmis, jų santykiai su kaimynais dar pagerės ir taps stabilesni. "Nebeliks jokių spekuliacijų dėl valstybių ateities orientacijos ir tai sukurs stabilią platformą draugiškiems kaimyniniams santykiams", - šeštadienį Vilniuje tarptautinėje konferencijoje "Kuriant platesnę Europą" sakė C.Bildtas.
Praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje jis yra buvęs Švedijos vyriausybės vadovu ir Nuosaikiųjų (moderatų) partijos pirmininku.

C.Bildtas neatmetė galimybės, kad po trejų ar ketverių metų Švedija gali atsisakyti jau du šimtmečius puoselėjamo neutralumo statuso ir prisijungti prie Šiaurės Atlanto Aljanso.

"Aš manau, kad po kurio laiko tai bus. Estijos, Latvijos ir Lietuvos įstojimas į NATO iš esmės pakeitė Baltijos regiono saugumą", - sakė C.Bildtas.

Švedijos politikas teigė, jog Kaliningrado srities problemos nėra susijusios su Lietuvos ir Lenkijos planuojamu įstojimu į Europos Sąjungą.

"Aš manau, kad pagrindinė problema yra ekonominė socialinė Kaliningrado plėtra. Rusija yra sunkioje padėtyje, Kaliningradas yra dar blogesnėje situacijoje ir tai yra tiesioginė Rusijos Federacijos atsakomybė", - teigė C.Bildtas.

"Mes turime jiems padėti kurti stabilią ekonominę, socialinę situaciją, tai yra pagrindinis dalykas", - pabrėžė C.Bildtas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.