aA
Į Sidnėjaus gatves šeštadienį išėjo tūkstančiai žmonių, tarp kurių buvo ir pabėgėlių iš Irako, protestavusių prieš Australijos dalyvavimą JAV rengiamoje karinėje operacijoje Irake. Šia demonstracija, kuri yra kairiojo sparno aktyvistų, studentai ir profsąjungų rengiamos protestų kampanijos dalis, siekiama keisti visuomenės požiūrį į Australijos karių siuntimą į Iraką.
Šeštadienį demonstracijos vyksta Sidnėjuje, Adelaidėje bei Kanberoje, o sekmadienį panašios akcijos bus surengtos Melburno, Brisbano, Darvino bei Perto gatvėse.

Tarp 10 tūkst. žmonių į Sidnėjaus gatves išėjusių žmonių buvo žinomi Australijos musulmonų bendruomenės nariai, šou verslo atstovai, kairiųjų pažiūrų politikai, dvasininkai bei kiti visuomenės lyderiai

Australijos profsąjungų tarybos prezidentas Sharanas Burrow susirinkusiesiems teigė, kad teroro aktai negali būti pateisinti jokiomis aplinkybėmis.

Tai turėtų būti aiški žinia premjerui Johnui Howardui, kad Australijos dalyvavimas JAV vadovaujamuose veiksmuose prieš Iraką yra nepriimtinas, teigė jis.

"Neturime painioti poreikio išsivaduoti nuo terorizmo su prevenciniais smūgiais Irake, - teigė jis. - Tai grėsmė pasaulio taikai, mes turime priešintis šiai grėsmei", - pridūrė Sh.Burrow.

Viename iš demonstrantų laikytų plakate, kuriame parodijuojamas greito maisto užkandinių tinklo KFC logotipas, vietoje "Kentukio skrudinti viščiukai" rašoma "Nelaimingi skrudinti vaikai", o abejose plakato pusėse po J.Howardo ir JAV prezidento George'o W.Busho atvaizdą.

Demonstracijoje dalyvavęs Irako migrantų tarybos prezidentas Kassimas Aboodas susirinkusiesiems teigė, kad Sidnėjaus Irako bendruomenė griežtai priešinasi "bet kokiai intervencijai į mūsų šalį".

Jo teigimu, per pastarąjį karą Irake žuvo daugiau kaip 200 tūkst. žmonių, dar pusė milijono vaikų mirė per pastaruosius 10 metų įvedus sankcijas šalies prezidento Saddamo Husseino režimui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.