aA
Deputato advokatas Igoris Trunovas penktadienį pranešė, jog kreiptis į teismą paskatino Niujorke išleista A.Litvinenkos knyga "Lubiankos nusikalstama grupuotė", kurioje buvęs FST papulkininkis tvirtina, jog būdamas ministru A.Kulikovas įvykdė sunkių nusikaltimų.

Deputatas pasiryžęs reikalauti šias žinias pripažinti įžeidžiančiomis jo garbę bei orumą, taip pat tikisi gauti stambią pinigų sumą už patirtą moralinę žalą.

Be to, praneša advokatas, A.Kulikovas kreipėsi į Maskvos vyriausiosios vidaus reikalų valdybos viršininką, prašydamas iškelti A.Litvinenkai baudžiamąją bylą už šmeižtą.

A.Litvinenka išgarsėjo 1989 metais viešai pareiškęs, kad FST vadovybė jam ir dar keliems Federalinės saugumo tarnybos darbuotojams nurodė nužudyti Borisą Berezovskį.

Birželio 24 dieną Naro Fominsko įgulos karinis teismas už akių nuteisė A.Litvinenką trejų su pusės metų laisvės atėmimu lygtinai pagal kaltinimą viršijus tarnybos įgaliojimus, laikius sprogstamųjų medžiagų ir padarius kai kuriuos kitus nusikaltimus.

Gynėjai reikalavo atšaukti nuosprendį ir nutraukti baudžiamąją bylą buvusiam specialiosios tarnybos darbuotojui, kuris dabar yra Didžiojoje Britanijoje ir teigia, kad Rusijos valdžia jį persekioja politiniais motyvais.

2000 metų lapkričio 2 dieną A.Litvinenka nelegaliai atskrido su šeima į Londoną ir oro uoste paprašė politinio prieglobsčio. Maždaug po metų jo prašymas buvo patenkintas.

Šių metų kovo pabaigoje Rusijos FST mėgino iškviesti A.Litvinenką į apklausą, bet jis atsisakė sugrįžti į Rusiją, vertindamas tardytojų veiksmus kaip "provokaciją, turinčią politinių motyvų".