aA
Šveicarijos balsų atpažinimo ekspertai mano, kad "al Qaeda" lyderiui Osamai bin Ladenui priskiriamą garso kasetę iš tiesų galėjo įrašyti apsišaukėlis. Tokią išvadą ekspertai padarė, ištyrę anksčiau šį mėnesį arabų televizijos "Al Jazeera" transliuotą balso įrašą su grasinimais Vakarų pasauliui, kurį neva perdavė Osama bin Ladenas.
Osama bin Laden
"Tai galėjo būti apsišaukėlis. Mes privalome likti apdairūs", - ketvirtadienį pareiškė Lozanoje įsikūrusio Percepcinio dirbtinio intelekto instituto ekspertas Samy Bengio. Prancūzijos televizija "France 2" kreipėsi į šį institutą, prašydama ištirti minėtą balso įrašą.

Anksčiau šį įrašą ištyrusi JAV žvalgyba pareiškė, kad jis yra autentiškas, ir jame skambantis balsas "beveik tikrai" priklauso Osamai bin Ladenui.

Tačiau Šveicarijos institutas, surinkęs maždaug 20 kitų O.bin Ladeno balso įrašų, pateikė tipinį "al Qaeda" lyderio balso modelį ir palygino jį su lapkričio 13 dieną televizijos "Al Jazeera" transliuotu garso įrašu.

S.Bengio pareiškė, kad nors pastarajame įraše skambantis balsas panašus į ankstesniųjų įrašų, jame yra užtektinai neatitikimų, leidžiančių suabejoti jo autentiškumu.

Šio įrašo transliacija per Kataro televiziją "Al Jazeera" parodė, jog bent jau iki spalio mėnesio pabaigoje įvykusio įkaitų pagrobimo Maskvoje ir spalio 28 dieną įvykdyto JAV diplomato nužudymo Amane O.bin Ladenas buvo gyvas.

Įraše kalbantis asmuo pasmerkė JAV prezidentą George'ą W.Bushą kaip "šimtmečio faraoną", o jo pagrindinius sąjungininkus teigė esant "žudikus".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.