aA
Prezidento rinkimų kampanijoje valdančiosios Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) lyderis Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas ketina akcentuoti politikos dėmesį žmogui, tęsti 1997 metų rinkimų kampanijos idėjas.
Artūras Paulauskas
Artūras Paulauskas
© BNS foto
"Ir tuomet, ir dabar sakau, kad politikai turi atsisukti veidu į žmogų. Tai pagrindinė nuostata", - pažymėjo A.Paulauskas "Naujojo Vilniaus" viešbučio konferencijų salėje susirinkusiems partiečiams, svečiams ir žurnalistams.

"Šita programa iš esmės tęsia idėjas, kurias kėliau 1997 metais. Šiandien prezidento galios ir moralinis autoritetas duoda galimybes įgyvendinti ir 1997 metų, ir šias programines nuostatas", - pridūrė jis, kalbėdamas apie savo rinkimų programą.

A.Paulausko teigimu, kandidatas turi "įkvėpti dvasią programai", todėl svarbios ne tik jos nuostatos, bet ir kandidato įsitikinimai.

"Mano programa ir mano ideologija remiasi socialliberalia nuostata, kuri išlaisvina verslą, bet nepamiršta ir socialiai jautrių problemų", - pažymėjo jis.

"Programa yra paprasta ir suprantama, kaip ir mūsų kandidatas", - teigė A.Paulausko patikėtinis parlamentaras Gintautas Kniukšta.

Kauno technologijos universiteto profesorius politologas Algis Krupavičius, komentuodamas A.Paulausko rinkimų programą, pabrėžė, jog ji yra "pati plačiausia, išsamiausia ir detaliausia" iš visų iki šiol pateiktų programų.

Savo programas yra pateikę prezidentas Valdas Adamkus, Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos lyderė Seimo narė Kazimira Prunskienė ir Liberalų demokratų partijos lyderis parlamentaras Rolandas Paksas.

"Turinio požiūriu programos ašis yra žmogus. Ši tendencija bus viena iš naujesnių rinkimų kampanijoje, nes iki tol Lietuvos politiniame diskurse dominavo valstybė, valstybės interesai", - sakė A.Krupavičius.

Jis taip pat pažymėjo, jog A.Paulausko programa pagal socialines ekonomines vertybes yra "labiau liberali, nei konservatyvi".

A.Krupavičius taip pat mano, jog "pakankamai realistiška" tikėtis, kad A.Paulauskas pateks į antrąjį rinkimų turą.

"Sociologinės apklausos rodo, jog V.Adamkus yra rinkimų kampanijos lyderis, bet jam neužtenka balsų laimėti pirmajame ture. Gera žinia A.Paulausko stovyklai yra tai, jog jis visuomenėje yra vertinamas kaip tikrai realus kandidatas į antrąjį turą", - sakė politologas.

Praėjusiuose prezidento rinkimuose A.Paulauskas antrajame ture nedideliu balsų skirtumu pralaimėjo dabartiniam šalies vadovui V.Adamkui.

Pristatydamas savo programą NS lyderis apie būsimus savo, kaip prezidento, darbus kalbėjo abstrakčiai, pažymėjęs, jog galėtų nemažai nuveikti teisėsaugos srityje, taip pat prisidėti, kad šalis kaip galima geriau išnaudotų integracijos į Europos Sąjungą teikiamas galimybes.

Dėl eurointegracijos, A.Paulausko nuomone, prezidento postas bus "labai svarbus" artimiausius penkerius metus.

Kandidato į prezidentus patikėtinis parlamentaras Gediminas Dalinkevičius vadino A.Paulauską "kūrėju", čia pat įspėdamas, jog laukia ne tik kūrybos džiaugsmai, bet ir nuoskaudos.

"Kaip kiekvienas kūrėjas nusidaužysite krumplius ir verksite prie savo kūrybos ištakų", - prognozavo G.Dalinkevičius.

Kitas A.Paulausko patikėtinis, aktorius Kostas Smoryginas džiaugėsi, jog A.Paulauskas "išmoko pralaimėti", bet ragino jį būti drąsesniu, "nugalėti scenos ir auditorijos baimę".

"Man kartais nepatinka jo kaip politiko drovumas", - sakė K.Smoryginas.

Susirinkusiems taip pat buvo pademonstruotas filmas, pasakojantis apie A.Paulausko kelią politikoje nuo jo paskyrimo pirmuoju nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos generaliniu prokuroru iki tapimo Seimo pirmininku 2000 metų spalį.

Filme A.Paulauskas tai pat atsikerta ir į ankstesnę oponentų kritiką dėl tvoros, kuria, pažeidžiant nustatytas procedūras, buvo aptvertas jo namo sklypas.

"Aš sumokėjau baudą. Paprašiau, kad man būtų surašytas administracinis protokolas, ir savo kaltę išpirkau. Manau, kad ir kiti turėtų turėti drąsos taip pasielgti", - teigia filme kandidatas į prezidentus.

1997 metų rinkimų kampanijoje dalyvavęs su šūkiu "Nusipelnome gyventi geriau", dabar A.Paulauskas ragina rinkėjus "drąsiai žvelgti į ateitį".

"Tai, kad už mane (1997 metų prezidento rinkimuose - BNS) balsavo beveik milijonas žmonių man įkvėpė pasitikėjimo politinei veiklai. Manau, kad ji tęsis ne metus ir ne dvejus, tai yra ilgam", - žurnalistams sakė kandidatas.

A.Paulauskas tikisi, jog antrajame prezidento rinkimų ture jį parems valdančiosios daugumos partneriai socialdemokratai.

Pastarieji kandidatu į prezidentus yra iškėlę partijos pirmininko pirmąjį pavaduotoją Seimo narį Vytenį Andriukaitį.

Pastarasis pagal populiarumą nuo A.Paulausko gerokai atsilieka.

Prezidento rinkimai vyks šių metų gruodžio 22 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.