aA
Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis Vilniuje viešintiems Rusijos pareigūnams priminė apie prisiimtus įsipareigojimus ratifikuoti valstybės sienos sutartį, sudaryti readmisijos sutartį bei garantuoti sąlygas Lietuvos konsulatų plėtrai.
Antanas Valionis
© BNS foto
A.Valionis penktadienį susitikime su specialiuoju Rusijos prezidento įgaliotiniu Kaliningrado srities klausimais Dmitrijumi Rogozinu ir Kaliningrado srities gubernatoriumi Vladimiru Jegorovu priminė, kad Rusija turi įvykdyti savo prisiimtus įsipareigojimus ratifikuoti Lietuvos ir Rusijos sienos sutartis bei sudaryti readmisijos sutartį su Lietuva, teigiama URM pranešime spaudai.

Lietuvos ir Rusijos sienų sutartis buvo pasirašyta 1997-aisiais, Lietuva ją ratifikavo 1999-aisiais. Rusija įvairiais pretekstais ratifikavimą iki šiol atidėliojo.

Prezidentūroje penktadienį apsilankęs Valstybės Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas D.Rogozinas žurnalistams sakė, kad gruodžio 19 dieną jo vadovaujamas komitetas pateiks sutartį svarstymui parlamente.

D.Rogozinas žurnalistus taip pat tikino, kad Rusija jau dabar, dar nepasirašiusi su Lietuva readmisijos sutarties, yra pasiruošusi priimti atgal nelegalius migrantus.

Be to, A.Valionis priminė apie Rusijos įsipareigojimus garantuoti sąlygas konsulatų plėtrai.

Lietuva plės konsulinį tinklą Kaliningrado srityje, nes kitąmet panaikina vizų režimo lengvatas Rusijos piliečiams. Konsulatams teks išdavinėti vizas vykstantiems į Lietuvą kaliningradiečiams bei vadinamuosius supaprastintus kelionių dokumentus tranzitu per Lietuvą į Rusiją vykstantiems srities gyventojams.

Vilniaus prašymas Rusijai atidaryti konsulatą Sovetske buvo išsiųstas 2001 metų lapkričio pradžioje, rekonstruoti konsulatą Kaliningrade - tų pačių metų gruodį.

A.Valionis pabrėžė, kad būtina užtikrinti geras sąlygas Lietuvos piliečių kelionėms į Kaliningrado sritį bei palankias sąlygas lietuviškam verslui Kaliningrado srityje.

Susitikime su Rusijos pareigūnais Lietuvos UR ministras taip pat pakartojo Lietuvos nuostatą, jog Vilnius spręs, kokia kelionių per Lietuvą tvarka bus taikoma Rusijos piliečiams nuo 2003 metų sausio 1 dienos.

"Tolesni sprendimai priklausys nuo Lietuvos ir Europos Sąjungos bei Lietuvos ir Rusijos konsultacijų rezultatų", - pažymėjo A.Valionis.

Siekdama prisijungti prie Šengeno sutarties ir vykdydama narystės derybose su ES pasiektus susitarimus, Lietuva paskelbė nuo 2003 metų sausio 1 dienos panaikinsianti vizų režimo išimtis per šalį važiuojančių Rusijos tranzitinių traukinių keleiviams.

Nuo 2003 liepos 1 dienos panaikinama bevizių kelionių tvarka, taikyta kaliningradiečiams, vykstantiems į Lietuvą ir per ją automobiliais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.