aA
Lietuvos ir Suomijos pasieniečiai aktyviai keisis informacija apie padėtį Baltijos jūroje ir pasienio regionuose, valstybės sienos pažeidimus, neteisėtą atvykimą į šalį ir išvykimą iš jos, įtartinus laivus, suklastotus kelionės dokumentus, nelegalaus asmenų ir kontrabandos gabenimo atvejus bei kitus nusikaltimus per valstybės sieną bei apie jų atskleidimo ir užkardymo metodus.
Tai numatyta dvišaliame sienos apsaugos tarnybų bendradarbiavimo protokole, kurį penktadienį Medininkų užkardoje pasirašė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Algimantas Songaila ir Suomijos pasienio apsaugos tarnybos vadas generolas leitenantas Hannu Ahonenas.

Susitarime numatyta, kad šalys taip pat informuos viena kitą apie abiejų valstybių ir ES teisės aktus, turinčius įtakos sienos kontrolei ir pasienio tikrinimams, darbą tarptautinėse organizacijose, šalių pasienio apsaugos tarnybų plėtotę, pranešė VSAT.

Lietuvos ir Suomijos pasieniečiai keisis ir patirtimi apie gelbėjimo veiklą Baltijos jūroje ir jos aplinkos kontrolę, toliau aktyviai bendradarbiaus abiejų šalių operatyvininkai.

Penktadienį Vilniuje baigiasi Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Suomijos sienos apsaugos, policijos, muitinės tarnybų vadovų susitikimas.

Dvi dienas trukusiame Lietuvos, Latvijos, Estijos bei Suomijos sienos apsaugos, policijos ir muitinės tarnybų vadovų susitikime buvo aptartas keturšalis žinybų bendradarbiavimas Lietuvai, Latvijai ir Estijai rengiantis narystei ES ir prisijungimui prie Šengeno šalių susitarimo.

Pagrindinis tokio keturių šalių sienos apsaugos, muitinės ir policijos žinybų bendradarbiavimo tikslas - kovos su nusikalstamumu stiprinimas, veiklos koordinavimas bendromis pastangomis išaiškinant nusikaltimus, plintančius per valstybių sienas.

Bendromis priemonėmis Suomijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos policijos, muitinės ir sienų apsaugos tarnybos siekia intensyvinti nacionalinį ir tarptautinį bendradarbiavimą atsižvelgiant į Europos Sąjungos teisės bei vidaus reikalų sistemų plėtrą.

2003-aisiais tarpžinybinį keturių valstybių atstovų susitikimą planuojama surengti Latvijoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.