aA
Sprogimas Kenijoje
Sprogimas Kenijoje
© EPA-ELTA
"Ėmęsi veiksmų iki šio ryto taip pat sulaikėme dar 10 žmonių. Jie laikomi areštinėje, nes manome, jog kai kurie jų turi informacijos, kuri gali būti mums naudinga", - nurodė jis. Vienuolika iš dvylikos Kenijoje dėl ketvirtadienio sprogdinimo izraeliečių viešbutyje sulaikytų asmenų yra užsieniečiai, praneša vietos policija.

Vienuolika iš dvylikos Kenijoje dėl ketvirtadienio sprogdinimo izraeliečių viešbutyje sulaikytų asmenų yra užsieniečiai, praneša vietos policija. Išpuolių tyrimui artimas šaltinis teigia, kad du iš jų, JAV pilietė ir jos vyras ispanas, "tėra nekalti turistai".

JAV Valstybės departamento pareigūnas penktadienį pareiškė, kad sulaikyta amerikietė ir jos vyras ispanas netrukus bus paleistas.

Pora yra "nekalti turistai, netinkamu laiku atsidūrę netinkamoje vietoje", - pavardės prašęs neskelbti pareigūnas teigė AFP.

Pavardės prašęs neskelbti tyrimui artimas šaltinis AFP teigė, kad sutuoktinių pora atostogavo Kenijoje. Jo teigimu, ispanas turi teisę nuolat gyventi JAV.

Policijos komisaras Philemonas Abongo (Filemonas Abongas) kiek anksčiau pranešė, kad apklausai buvo sulaikyta 12 žmonių, tačiau įtariamaisiais nevadino.

Policijos atstovas spaudai Nairobyje taip pat patvirtino, kad daugelis sulaikytųjų yra užsieniečiai, tačiau įvardyti jų tautybes pareigūnas atsisakė.

"Vienas iš jų yra Kenijos, o kiti - užsienio šalių piliečiai", - teigė King'ori Mwangi (Kingoris Muangis). Jo teigimu, devyni asmenys buvo sulaikyti dviejose valtyse, kurios buvo sustabdytos įtarus, jog jomis po išpuolių yra bėgama iš Mombasos.

Mažiausiai trys sulaikyti asmenis buvo "arabų kilmės užsieniečiai", - pareigūnas AFP teigė kiek anksčiau.

Ketvirtadienį rytą, kai savižudžiai sprogdintojai su sprogmenų prikrautu automobiliu rėžėsi į Mombasoje esantį viešbutį "Paradise Mombasa", žuvo 16 žmonių, trys jų izraeliečiai, pranešė Kenijos valdžios atstovai.

Tą pačią dieną į Izraelio aviacijos bendrovės "Arkia" lėktuvą, kuris su 261 keleiviu kilo skrydžiui į Tel Avivą, buvo paleistos dvi raketos, tačiau abi nedideliu atstumu pralėkė pro šalį.

Ketvirtadienį rytą, kai savižudžiai sprogdintojai su sprogmenų prikrautu automobiliu rėžėsi į Mombasoje esantį viešbutį "Paradise Mombasa", žuvo iš viso 16 žmonių, trys jų izraeliečiai, pranešė Kenijos valdžios atstovai.

Manoma, kad tarp žuvusiųjų buvo ir trys teroristai.

Izraelio ir Amerikos kolegų padedami Kenijos tardytojai penktadienį tyrė įkalčius, kurie leistų išaiškinti šiuos nusikaltimus. Tuo tarpu visame pasaulyje didėja įtarimas, kad juos galėjo įvykdyti Osamos bin Ladeno teroristų tinklas "Al Qaeda".

Ketvirtadienį Kenija neatmetė galimybės, kad šiuos išpuolius galėjo įvykdyti "Al Qaeda", kuri buvo kaltinama dėl prieš ketverius metus įvykdyto JAV ambasados sprogdinimo Kenijos sostinėje Nairobyje.

Tačiau viešai nepaskelbta jokių konkrečių pranešimų, kas galėjo įvykdyti šiuos išpuolius.

Ph.Abongo sakė, kad sekliai rado sprogdinimui panaudoto automobilio numerius. Šis automobilis sprogo, įsirėžęs į Kikambalos pajūrio kurorte esantį viešbutį kaip tik tuo metu, kai jame registravosi 140 ką tik atvykusių Izraelio turistų.

Pagal numerius buvo išaiškinta, kad automobilis priklausė vienai Kenijos bendrovei, kuri galėjo būti ir ankstesnė jo savininkė. Tačiau taip pat įmanoma, kad numeriai buvo suklastoti, sakė atstovas.

Prieš pat sprogdinimą automobilyje buvo pastebėti trys asmenys, ir kol kas nežinoma, ar kuris nors jų paskutinėmis akimirkomis sugebėjo pasprukti, pridūrė Ph.Abongo.

Tuo tarpu oro uoste buvę liudininkai matė, kad raketas į kylantį Izraelio lėktuvą paleidę įtariamieji pabėgo "baltu "Pajero"" - japonišku visureigiu.

Kenijos policija ketvirtadienį pranešė radusi raketų leidimo įrenginį ir sprogusių raketų gilzes. Šias raketas įtariamieji teroristai paleido į Izraelio lėktuvą, skrendantį iš Mombasos į Tel Avivą.

Į Izraelio aviacijos bendrovės "Arkia" lėktuvą, kuris su 261 keleiviu kilo skrydžiui į Tel Avivą, buvo paleistos dvi raketos, tačiau abi nedideliu atstumu pralėkė pro šalį.

Vienas Izraelio atstovas penktadienį pranešė, kad greičiausiai tai buvo rusiškos nuo peties paleidžiamos "žemė-oras" tipo raketos "SAM-7".

Vienas kariuomenės specialistas pareiškė, kad per televiziją parodyta įranga greičiausiai yra nuo rusiškų raketų "Strela SS 16", kurios yra panašios į amerikietiškas nuo peties leidžiamas raketas "Stinger".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.