aA
Europos Sąjunga (ES) trečiadienį pateikė aiškų ultimatumą dešimčiai šalių kandidačių: iki gruodžio 9 dienos išspręsti visus su plėtra susijusius derybų klausimus arba praleisti pirmąjį plėtros etapą.
Peras Stigas Molleris
© BNS foto
"Kopenhagoje derybų nebus", - sakė Danijos užsienio reikalų ministras Peras Stigas Moelleris, turėdamas galvoje gruodžio 12-13 dienomis vyksiantį ES viršūnių susitikimą, kuriame dešimt šalių kandidačių turi būti oficialiai pakviestos 2004 metais tapti pilnateisėmis šio bloko narėmis.

"Jos (derybos) turi būti baigtos Briuselyje", ES bendrųjų reikalų taryboje gruodžio 9 dieną, sakė šiuo metu 15-os valstybių blokui pirmininkaujančios Danijos diplomatijos vadovas. "Aš jau esu įspėjęs negalvoti, kad mes galėsime derėtis Kopenhagoje", - pridūrė jis.

"Šalys, galvojančios, kad Kopenhagoje galės vesti derybas, (ES) narėmis galės tapti 2007-aisiais", per antrąjį plėtros etapą, kai prie ES tikisi prisijungti Bulgarija ir Rumunija, įspėjo P.S.Moelleris.

"Tie, kas jau dabar yra pasirengę, ateikite ir sėskite į mašiną. Nepasirengusieji dabar būti šioje mašinoje galės sėsti į kitą 2007-aisiais", - pridūrė jis.

"Aš juos įspėjau", - griežtai sakė Danijos URM vadovas ir pridūrė: "Tai neįmanoma. Absoliučiai neįmanoma" derėtis plėtros konferencijoje.

Tai P.S.Moelleris pareiškė po derybų su naująja Latvijos užsienio reikalų ministre Sandra Kalniete, kuri atvyko pirmojo vizito po jos paskyrimo į šį postą.

"Tai gana sunku!" - pajuokavo ji ir išreiškė viltį, kad Latvija vis dėlto nepateks į tokią šalių grupę, apie kurią kalbėjo Danijos URM vadovas.

S.Kalnietė sakė, kad Ryga per kelias artimiausias dienas apsvarstys antradienį Danijos pristatytą palankesnį finansinių pasiūlymų paketą, kuriame numatoma skirti didesnę finansinę paramą būsimų ES narių žemdirbiams, taip pat pasienio apsaugos stiprinimui ir geresniam branduolinio saugumo užtikrinimui, nors pabrėžė, kad jis yra "gana geras".

Danijos užsienio reikalų ministras savo ruožtu pabrėžė, kad tai yra geriausia, ką gali pasiūlyti Europos Sąjunga. "Manau, Latvija gavo gerą (pasiūlymų) paketą. Negaliu padaryti nieko daugiau. Tikiuosi, Latvija supranta, kad tai yra geriausia, ką galima gauti", - sakė jis.

Be to, P.S.Moelleris įspėjo šalis kandidates, kad pasiūlymą joms skirti milijardu eurų didesnį finansavimą kai kurios dabartinės bloko narės jau ir taip laiko per daug dosniu.

"Mes darėme daugiau nei kai kurios ES narės to norėtų, mes buvo šie tiek per dosnūs, tačiau kita vertus šalys kandidatės mano, kad mes buvome nepakankamai dosnūs, - sakė jis. - Tikiuosi, kad neviršijau savo įgaliojimų. Jei šalys kandidatės mano galinčios gauti daugiau, bijau, kad nebūtų priešingai, jei būsime priversti grįžti į Europos Tarybą".

2004 metų gegužės 1 dieną dešimt daugiausia buvusių komunistinių valstybių - Čekija, Estija, Vengrija, Latvija, Lietuva, Malta, Lenkija, Slovakija, Slovėnija ir Kipras - turėtų prisijungti prie ES, tačiau durys į šį bloką joms bus atvertos tik tuo atveju, jei narystės derybos bus baigtos iki ES viršūnių susitikimo Kopenhagoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.