aA
Įtikinti Lietuvos apskritis priimti į Regionų komitetą - Europos Sąjungos instituciją, kurioje posėdžiauja šalių narių regionų atstovai - Lietuvos apskričių vadovų sąjungos (LAVS) atstovams padėjo lietuviški užkandžiai ir gėrimais.
"Alitos" šampanas
"Alitos" šampanas
© ELTA
Kaip ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Vilniaus apskrities viršininkas Gediminas Paviržis, Lietuvos delegacijai pažadėta, kad šalies apskritys asocijuotomis narėmis į Regionų komitetą bus priimtos kitų metų liepą.

Bendradarbiavimo su ES regionus vienijančia institucija galimybės aptartos per LAVS delegacijos vizitą Briuselyje lapkričio 20-21 dienomis, per kurį Regionų komitete buvo surengtas Lietuvos apskričių pristatymas.

"Paruošėme atskirus bukletus, vežėm įdomią produkciją, kurią galima paragauti: pieno, mėsos gaminių, saldainių, lietuviškų gėrimų ir taip toliau", - sakė G.Paviržis.

Pasak jo, Regionų komitete buvo pristatyta alkoholinių gėrimų įmonė "Vilniaus degtinė", saldainių fabrikas "Pergalė" ir kitos maisto produktus gaminančios bendrovės.

"Du regionų atstovai susidomėjo "Anykščių vynu" ir "Alita", vienas iš jų paprašė adresų", - teigė Vilniaus apskrities viršininkas. Anot jo, delegacija buvo sutikta gerai, sėkmingai pristatyti Lietuvos regionus komiteto plenariniame posėdyje pagelbėjo atsitiktinumai.

"Staiga sustreikavo prancūzų vertėjai. Mes tada įgijome galimybę užimti atsiradusią pauzę. Kada su vertėjais išsiaiškino, pradėjo streikuoti komiteto darbuotojai. Per tą laiką jie išbandė mūsų visą produkciją ir bukletus, užsimezgė pokalbiai ir asmeniniai kontaktai", - pasakojo nuotykius Vilniaus apskrities viršininkas.

Jo teigimu, su Lietuvos delegacija susitikęs Regionų komiteto prezidentas Albertas Bore'as (Boras) pažadėjo, jog nuo kitų metų liepos 1 dienos Lietuvos apskričių atstovai galės komiteto darbe dalyvauti stebėtojų teisėmis.

Jos suteiks šalies atstovams galimybę dalyvauti komiteto posėdžiuose ir pateikti savo nuomonę svarstomais klausimais.

Viena jauniausių ES institucijų - Regionų komitetas - buvo įkurtas 1991 metų Mastrichto sutartimi. Jo paskirtis yra suteikti didesnį vaidmenį vietos ir regionų valdžios atstovams svarstant naujus ES teisės aktus bei priartinti Sąjungos sprendimų priėmimą prie ES piliečių.

Regionų komitetas šiuo metu turi 222 narius ir tiek pat pavaduojančių narių. Visi jie skiriami ketverių metų terminui. Kiekviena valstybė savarankiškai pasirenka savo atstovus, tačiau delegacijos turi atspindėti politinį, geografinį ir regioninį balansą šalyje.

Visateisiais komiteto nariais Lietuvos regionai galės tapti šaliai įstojus į ES, kaip tikimasi, 2004 metų gegužės 1 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.