aA
Naujajame Baudžiamajame kodekse numatyta nemažai naujovių, iš esmės keisiančių dabartinę situaciją, todėl kodeksas - didelis išbandymas visiems teisininkams, teigia teisingumo viceministras Gintaras Švedas.
Gintaras Švedas
Gintaras Švedas
© "Lietuvos žinios"
Jis tai pažymėjo ketvirtadienį prasidėjusioje dviejų dienų tarptautinėje konferencijoje, skirtoje aptarti naujojo Baudžiamojo kodekso įgyvendinimo perspektyvas ir problemas.

Kodekso įsigaliojimas numatomas kitų metų gegužį, todėl į konferenciją pasidalinti patirtimi pakviesti ekspertai iš Vokietijos, Lenkijos, Rusijos, Latvijos bei Baltarusijos. K onferencijoje dalyvauja visų teisinės sistemos grandžių atstovai - teisėjai, prokurorai, policininkai, advokatai, pranešė Teisingumo ministerija.

Konferencijoje kalbėjęs vienas iš pagrindinių Baudžiamojo kodekso rengėjų G.Švedas pažymėjo, kad pernai rugsėjį Seimo priimtas kodeksas - svarbus politinis sprendimas.

"Žinoma, naujojo Baudžiamojo kodekso keliami uždaviniai bus sudėtingas uždavinys ir teisėjams, ir prokurorams, ir policininkams", - pridūrė viceministras.

Pasak jo, būsimas praktinis kodekso normų taikymas jau dabar kelia nemažai klausimų, o vėliau, matyt, ir tam tikrų problemų. Tačiau teisingumo viceministro nuomone, nuo kodekso priėmimo prabėgę dveji metu nenuėjo veltui - per tą laiką gautos svarios pastabos iš teisminės valdžios ir kitų institucijų padeda deramai rengtis kodekso įgyvendinimui.

Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Vytautas Greičius ir generalinis prokuroras Antanas Klimavičius pažymėjo, jog dar yra laiko ir reikia pasistengti surasti bei "užlopyti" galimas Baudžiamojo kodekso spragas.

Atskiru įstatymu numatyta, kaip 2003 metų gegužės pradžioje Lietuvoje turėtų kartu įsigalioti net trys nauji - Baudžiamasis, Baudžiamojo proceso ir Bausmių vykdymo - kodeksai, kurie tarpusavyje yra labai glaudžiai susiję.

Baudžiamąjį kodeksą Seimas priėmė 2000 metais, o Baudžiamojo proceso ir Bausmių vykdymo kodeksus - šių metų pirmąjį pusmetį.

Sovietinius kodeksus pakeisiantys nauji kodeksai, manoma, padarys Lietuvos baudžiamąją politiką labiau civilizuota ir atitinkančia Vakarų demokratijų standartus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.