aA
Finansų krizės krečiamoje sveikatos apsaugos sistemoje sprogo pirmoji votis. Pasibaigus lėšų limitui, Vilniaus universiteto Santariškių ligoninės konsultacinėje poliklinikoje buvo įvestos mokamos paslaugos. Tačiau poliklinikos pacientams mokėti už įvairius tyrimus teko vos dvi dienas - ligoninės vadovai buvo priversti atšaukti įsakymą dėl mokamų paslaugų.
Chirurgai
Chirurgai
„Ir vėl gydome nemokamai. Gal numoti ranka ir skęsti skolose?" - svarstė ligoninės direktoriaus pavaduotoja Aldona Guobienė. Tačiau ligoninės administracijos planus pakoregavo Valstybinės ligonių kasos (VLK) direktoriaus Sauliaus Janonio skubiai sudaryta komisija. Ji svarstys, ar ligoninės vadovai pasielgė teisėtai.

Griebėsi gelbėjimo rato

Santariškių ligoninės vadovai, išleidę potvarkį dėl mokamų paslaugų, pasinaudojo sveikatos apsaugos ministro 1999 metais suteikta teise teikti tokias paslaugas. Šiuo įsakymu numatyta, kad, pasibaigus lėšų limitui, iki metų pabaigos galima rašyti ligonius į eilę planinei pagalbai, kurią jie gautų prasidėjus kitiems metams. Jei pacientas nori gauti paslaugą greičiau, už ją gali susimokėti.

Ambulatorinės pagalbos limitai baigėsi lapkričio 10-ąją. Todėl ir buvo numatyta imti mokestį iš planine tvarka į polikliniką atvykusių pacientų.

Su siuntimu atvykusiems ligoniams už konsultaciją mokėti nereikėjo, bet jie turėjo susimokėti už tyrimus. Pacientai, atvykę be siuntimo, turėjo mokėti ir už konsultaciją, ir už tyrimus. Skubi pagalba, kaip ir iki tol, buvo teikiama nemokamai.

Apribotas operacijų skaičius

„Dabar sakoma: palaukite, kol susitarsime, ką toliau daryti. Bet mes jau kalbėjome su ligonių kasų vadovais - mums pinigų daugiau niekas neduos. Kitos išeities neturime", - teigė A.Guobienė.

Pasak jos, kebli situacija susidarė dėl to, kad šįmet ambulatorinei pagalbai skirta 14,5 proc. mažiau lėšų nei praėjusiais metais. Baigiasi ir sutartyje su ligonių kasomis numatytos lėšos stacionarinei pagalbai. Todėl jau nebeteikiamos kai kurios paslaugos ligoninėje. Pavyzdžiui, sustabdytos planinės širdies operacijos, smarkiai apribotas pilvo operacijų, kai kurių terapinių paslaugų skaičius.

Paragino nutraukti akciją

VLK direktorius S.Janonis teigė, kad Santariškių ligoninės administracijos sprendimas reikalauti iš pacientų pinigų už laboratorinius tyrimus yra tik noras atkreipti dėmesį į skurdų gydymo įstaigų finansavimą.

S.Janonis dar praėjusią savaitę kreipėsi į šios ligoninės administraciją, kad ši akcija būtų nutraukta: „Kasmet ligoninėms nepakanka lėšų. Tačiau nė viena dar nebuvo paskelbusi, kad už gydymą teks mokėti".

Rečiau imasi skalpelio

Pernai suteikusi paslaugų už 1,5 mln. litų daugiau, nei buvo numatyta sutartyse, Vilniaus universitetinės greitosios pagalbos ligoninės administracija patyrė nuostolių -ji negavo šių lėšų iš ligonių kasos.

Todėl šiemet ligoninės administracija apdairiau sudaro operacijų planus. „Ginekologinių, urologinių planinių operacijų sąmoningai stengiamės atlikti mažiau nei galėtume", -teigė ligoninės direktoriaus pavaduotojas Tomas Saladis.

Anksčiau iš 30 per vieną dieną atliekamų operacijų 3-5 būdavo planinės, dabar jų skaičius sumažėjo vos iki vienos ar dviejų. Visos likusios - skubios. Chirurgai priversti laikytis tik kelio ir klubo sąnarių endoprotezavimo operacijų plano. Jis sudarytas iki 2004 metų.

Medikai teikia labdarą

Kauno medicinos universiteto klinikų konsultacinė poliklinika taip pat jau viršijo ligonių kasos nustatytą limitą. Paslaugų joje suteikta net 60 procentų daugiau, nei numatyta sutartyje. Klinikų generalinis direktorius Juozas Pundzius šią situaciją įvertino kaip nenormalią: „Trūkstamas lėšas dengiame iš bendrų ligoninės išteklių, kartais net medikų atlyginimų sąskaita".

Tačiau jis tikino, kad iš pacientų nebus prašoma pinigų už konsultacijas ir tyrimus. Už paslaugas tektų mokėti tik tada, jei pacientai atvyktų be siuntimo ir neturėtų socialinių garantijų.

"Lietuvos rytas"