aA
Prezidento rinkimuose dalyvausiančiam dabartiniam šalies vadovui Valdui Adamkui ir devyniems Seimo nariams savo tiesiogines pareigas reikės derinti su rinkimų kampanija. Kai kurie politikai teigia, kad minėti kandidatai rinkimų kampanijos metu turėtų išeiti atostogų, nes kitaip bet koks veiksmas gali būti vertinamas kaip naudojimasis tarnybine padėtimi.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
© BNS foto
„Lietuvos rytas" pasidomėjo, kaip kandidatai ketina išvengti tokio konflikto.

Parlamentarų, pretenduojančių į Prezidento postą, atstovai lyg sutarę kartojo V.Adamkaus štabo vadovės Onutės Volungevičiūtės žodžius: „Mūsų kandidatas rinkimų kampanijai skirs visą savo laisvalaikį ir neužimtus savaitgalius. Jam taip pat talkins būrys patikėtinių".

Atostogų rinkimams nebūna

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas tvirtina, kad pagal Konstituciją nemokamų atostogų agitacijai negali imti nei Prezidentas, nei Seimo pirmininkas, nei parlamentarai. „Jeigu atostogų rinkimų kampanijai išeitų Prezidentas, jo pareigas pagal Konstituciją turėtų vykdyti Seimo pirmininkas", - aiškino Z.Vaigauskas.

Naudojosi britų patirtimi

Antrą kartą Prezidento posto sieksiąs Seimo ir socialliberalų vadovas Artūras Paulauskas raštu kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją. Jis klausė, kaip derinti pagrindines parlamento pirmininko pareigas ir rinkimų kampaniją.

„Ta proga išplatinome kandidatams skirtus rekomendacinio pobūdžio patarimus, tačiau tai nepatiko Valdo Adamkaus štabui, kurio atstovai vadino juos žeminančiais", - sakė Z.Vaigauskas.

Trijuose puslapiuose surašyti rekomendacinio pobūdžio patarimai parengti remiantis britų patirtimi. Valstybės pareigūnai ir tarnautojai raginami rinkimų kampanijos metu nesinaudoti tarnybine padėtimi, tarnybiniais automobiliais, telefonais, įstaigų darbuotojais bei valstybinėmis informacijos tarnybomis.

„O jeigu kuris nors kandidatų sumanytų rinkimų kampanijoje naudoti valstybės turtą, privalės tai kompensuoti, kaip daroma demokratinėse valstybėse", - patikslino Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas.

Susitikimų dieną - be algos

Liberalų demokratų lyderis Rolandas Paksas save pavadino balta varna. Jau nuo rugsėjo mėnesio vykdamas į susitikimus su rinkėjais jis neima Seimo nario algos. „Nors esu vienintelis maitintojas šeimoje, teisybė man aukščiau", - pabrėžė į rinkimus įsitraukęs politikas.

Kandidatai ieško išeičių

Seimo narys Algimantas Matulevičius dar nežino, kaip elgsis: „Jeigu bus posėdžiai, kuriuose svarstysime biudžetą, reikės būti. Seimo nariui Ramūnui Karbauskiui gresiančios nuobaudos už posėdžių nelankymą skatina nekartoti jo klaidų.

Tačiau, kita vertus, Seimo nariai neturi darbo sutarties, todėl neaišku, į ką reikėtų kreiptis dėl nemokamų atostogų".

Centro sąjungos kandidatas Kęstutis Glaveckas bendrauti su rinkėjais ketina tomis dienomis, kai nevyksta plenariniai Seimo posėdžiai.

Socialdemokratų ir Seimo vicepirmininkas Vytenis Andriukaitis teigė žinąs, kad įstatymai parlamentarams nenumato nemokamų atostogų. Tačiau kandidatas vis tiek norėtų išeiti atostogų. Laisvės sąjungos lyderis Vytautas Šustauskas tikino, kad agitacijai užteks šeštadienių ir sekmadienių:

„Aš savąją pergalę jau pasiekiau - surinkau parašus ir galėsiu valstybinėje televizijoje išdėstyti savo mintis. Į Prezidentus tikrai nesiveržiu, mano tikslas buvo kitokios nuomonės išsakymas".

"Lietuvos rytas"