aA
Latvija neturėtų kas kartą atsiprašyti už tragiškus Antrojo pasaulinio karo įvykius, tačiau valstybė turėtų geriau suvokti buvusius įvykius ir jų padarinius.
Tokią nuomonę pirmadienį agentūrai BNS išsakė Latvijos istorijos instituto ekspertas holokausto klausimais Arturas Žvinklis, komentuodamas Švedijos vicepremjerės pasisakymą Maskvoje.

"Fakto, kad Latvijoje buvo vykdomas žydų genocidas, neigti nereikėtų, nes jis tikrai vyko, reikia tik prisiminti, kad tai vyko Latvijos okupacijos metu", sakė istorikas.

Jis priminė, kad prieš kelis metus per vizitą Izraelyje už žydų persekiojimą atsiprašė Latvijos prezidentas Guntis Ulmanis, todėl kas kartą po panašių pareiškimų "Latvijai nereikėtų prieš kitus šliaužti keliais".

A. Žvinklis mano, kad tragiškus holokausto įvykius reikia suvokti ir suprasti, kad juose dalyvavo ir latviai. Taip pat nereikia pamiršti, kad tarp latvių buvo ir tokių, kurie atvirai ragino naikinti žydus. Toks buvo ir žinomas istorikas Adolfas Šildė, su kurio pareiškimais iki šiol galima susipažinti Latvijos bibliotekose.

Kaip jau pranešta anksčiau, Švedijos vicepremjerė Lena Hjelm-Wallen (Lena Helm Valen) pirmadienį Maskvoje pareiškė mananti, kad Baltijos šalys "turi rasti drąsos realiai pažvelgti į savo istoriją Antrojo pasaulinio karo metais".

Ji pažymėjo, kad Baltijos šalys "turi prisiminti ir suprasti", kad žydų genocidą čia "vykdė jų pačių žemiečiai, o ne kokios pašalinės jėgos".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.