aA
Šiaurės Korėja jau po metų kitų bus pajėgi gaminti masinio naikinimo ginklų užtaisus, pareiškė trečiadienį spaudos konferencijoje Maskvoje JAV ambasadorius Rusijoje Alexandras Vershbow (Aleksandras Veršbou).
"Manome, kad Šiaurės Korėjos urano sodrinimo programa jau pereina iš projektų stadijos į gamybos stadiją", - pareiškė ambasadorius.

Jo duomenimis, šis klausimas buvo svarstomas neseniai Sankt Peterburge vykusiame Rusijos ir JAV prezidentų susitikime.

Diplomatinės misijos vadovas pažymėjo, kad JAV nerimą kelia faktas, jog Šiaurės Korėjoje kuriama technologija "labai panaši į Pakistano turimą technologiją".

"Mes neturime įrodymų, kad Pakisdtano vyriausybė į tai įtraukta, bet mes turime informacijos apie atskirų technikos specialistų (Pakistano ir Šiaurės Korėjos) bendradarbiavimą", - sakė JAV ambasadorius.

Jis pabrėžė, kad JAV pozicija dėl Šiaurės Korėjos grindžiama ne vien oficialiais Pchenjano pareiškimais, bet ir informacija, kurią pavyko surinkti pačioms JAV.

Tačiau, pasak Amerikos diplomato, Vašingtonas mano, jog diplomatiniai metodai, kuriais galima išspręsti Šiaurės Korėjos problemą, dar neišsemti.

"Mes tikime, jog dar yra laiko taikiai išspręsti Šiaurės Korėjos problemą", - pareiškė A.Vershbow.

Diplomatas taip pat paragino Šiaurės Korėją "leisti aiškiai suprasti, kad ji atsisako šios programos (urano sodrinimo)".

"Lai Šiaurės Korėja tai pademonstruoja ir suteikia galimybę tarptautinei bendrijai patikrinti atsisakymo nuo branduolinės programos faktą", - sakė A.Vershbow.

Pasak jo, kol kas "Šiaurės Korėja "nepajėgi tapti neatidėliojama grėsme šio regiono (Azijos ir Ramiojo vandenyno) saugumui". "Tikimės, kad diplomatinis kelias bus pakankama priemonė, ir kitų variantų nereikės", - pareiškė ambasadorius.

Tuo pat metu jis pridūrė, kad Irakas jau yra rimta grėsmė savo kaimynams, ir būtent tai padiktavo tokius griežtus JAV veiksmus.

Pasak A.Vershbow, Irako prezidentas Saddamas Huseinas (Sadamas Huseinas) klydo, tikėdamasis pasinaudoti Rusijos ir JAV pozicijų nesutapimais.

Jis priminė, jog Sankt Peterburge "prezidentas Bushas (George'as W.Bushas) leido aiškiai suprasti, jog tikisi taikiai išspręsti šią problemą, bet taip pat aiškiai leido suprasti, kad vienaip ar kitaip JAV įvykdys uždavinį nuginkluoti S.Huseiną".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.