aA
Lenkijos visuomenė, politikai ir žiniasklaida su dideliu susidomėjimu laukė teismo nuosprendžio, kurį pirmadienį po pietų paskelbė Varšuvos apygardos teismas.
Teismas beveik dvejus metus nagrinėjo bylą, kuri buvo iškelta laikraščiui "Zycie" dėl Lenkijos prezidento Aleksander Kwasniewskio (Aleksandro Kvasnevskio) orumo įžeidimo. Teismas pripažino, kad dienraštis melavo, rašydamas, jog A. Kwasniewskis 1994 metų rugpjūtį Četnevo kurorte bendravo su Rusijos žvalgu Vladimiru Alganovu.

Teismas pareikalavo laikraščio viešai prezidento atsiprašyti. Tačiau antrasis prezidento reikalavimas - išmokėti 2,5 mln. zlotų 1997 metais Lenkiją ištikusio potvynio aukoms - nebuvo patenkintas. Teismo sprendimu, laikraštis turi padengti 20 tūkst. zlotų proceso išlaidų.

Laikraštis "Zycie" prieš dvejus metus paskelbė straipsnį "Atostogos su žvalgu", kuriame apkaltino buvusį Lenkijos Socialdemokratijos pirmininką A. Kwasniewskį tuo, jog šis Lenkijos pajūrio kurorte Četneve susitiko su tuo metu Rusijos ambasadoje Lenkijoje dirbusiu rusų žvalgybos rezidentu V. Alganovu.

Dienraščio "Zycie" straipsnyje buvo tvirtinama, jog A. Kwasniewskis su V. Alganovu pietavo Četneve po rugpjūčio 4 dienos. Tai laikraščio žurnalistams tvirtino tuo metu kurorte dirbę žmonės.

Dabartinis Lenkijos prezidentas pateikė teismui įrodymus, jog nuo 1994 metų rugpjūčio 3 iki 7 dienos buvo Airijoje ir su V. Alganovu negalėjo susitikti.

Dienraštis "Zycie" dar pirmadienį prieš teismo nuosprendį įrodinėjo, jog prezidentas sako netiesą.

Teismas išsklaidė abejones, tačiau nuosprendis dėl finansinio atlyginimo nėra aiškus. Pareikalavus sumokėti 2,5 mln. zlotų, "Zycie" bankrutuotų.

Teismo nuosprendis turės įtakos ir A. Kwasniewskio politinei karjerai bei jo rinkimų kampanijai. Pralaimėjimo atveju Lenkijos prezidentas galėjo prarasti daugelį savo šalininkų.

"Rzeczpospolita" paskelbė, jog praėjusį penktadienį "Zycie" į teismą norėjo atvežti naujus liudininkus, mačiusius A. Kwasniewskį Četneve su V. Alganovu. Kitas laikraštis "Trybuna" rašė, kad "Zycie" advokatui buvo pasiūlytas geras atlyginimas už tai, jeigu jis suras žmones, kurie paliudys, kad A. Kwasniewskis susitiko su V. Alganovu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.