aA
Indonezijos žmogaus teisių teismas trečiadienį nuteisė buvusį Džakartos valdžią remiančios sukarintos grupuotės vadeivą Eurico Guterresą 10 metų laisvės atėmimu už nusikaltimus žmoniškumui, įvykdytus per 1999 metais vykusias Rytų Timoro nepriklausomybės rėmėjų žudynes.
Teisėjai pareiškė, kad E.Guterreso pasakyta kalba per ginkluotos grupės narių susibūrimą "sukėlė jiems keršto troškimą ir norą žudyti" nepriklausomybės rėmėjus.

Po to, 1999 metų balandžio 17 dieną, buvo surengtas sostinėje Dilyje esančių Manuelio Carrascalao namų užpuolimas, per kurį žuvo mažiausiai 12 žmonių, įskaitant 16-metį M.Carrascalao sūnų.

E.Guterresas yra "kaltas dėl šiurkščių žmogaus teisių pažeidimų, virtusių nusikaltimais žmoniškumui", pareiškė vyriausiasis teisėjas Hermanas Hutapea.

Tai iki šiol sunkiausia šio teismo paskirta bausmė. Indonezijos žmogaus teisių teismas buvo įsteigtas, kai tarptautinė bendrija ėmė daryti šiai šaliai spaudimą dėl 1999 metais vykusių susidorojimų Rytų Timore.

Tačiau M.Carrascalao tvirtino, kad E.Guterresui turėjo būti paskirta mirties bausmė.

Anksčiau šis Indonezijos teismas jau paskelbė kelis plačios kritikos sulaukusius verdiktus, išteisindamas šešis karininkus, įskaitant buvusį Rytų Timoro policijos viršininką, o buvusį šios provincijos gubernatorių nuteisė vos trejus metus kalėti.

E.Guterresas buvo kaltinamas, kad nesulaikė savo pavaldinių nuo M.Carrascalao namų užpuolimo. Pranešama, kad jis galėjo būti nuteistas mirtimi, tačiau neigė kurstęs savo pavaldinius ir tvirtino pats nedalyvavęs šiame užpuolime.

28 metų E.Guterresas yra vienas 18-os policijos, kariuomenės bei kitų tarnybų pareigūnų, stojusių prieš šį žmogaus teisių teismą. Šio teismo nuosprendžio dar laukia keli aukšti karininkai, įskaitant du generolus ir vieną pulkininką.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.