aA
Švedija Lietuvai perdavė radarą, kuris pagerins išskirtinės ekonominės zonos Baltijos jūroje stebėjimo galimybes ir kontrolę. Oficiali radaro perdavimo ceremonija įvyko Nidos jūros stebėjimo poste trečiadienį. Joje dalyvavo Krašto apsaugos ministerijos, Karinių jūrų pajėgų, Švedijos kariuomenės atstovai, diplomatai.
Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija, Švedijos padovanotas radaras "PS 239" yra kur kas pranašesnis, nei dabar Lietuvoje naudojami.

Viena iš šių radarų galimybių - oro erdvės virš teritorinės jūros stebėjimas. Taip pat bus kur kas toliau stebima išskirtinė ekonominė zona, tai pagerins šios zonos kontrolę ne tik kariniu, bet ir ekologiniu bei ekonominiu atžvilgiu.

Radarų "PS 239" įdiegimas Lietuvos jūros ir pakrančių stebėjimo sistemoje - vienas iš reikšmingiausių bendrų Lietuvos ir Švedijos projektų. Šiemet buvo pastatytas ir įrengtas Nidos jūros stebėjimo poste pirmasis panašus radaras. Per ateinančius 2 metus šio tipo radarai bus pastatyti Klaipėdos ir Palangos jūros stebėjimo postuose.

Nuo pat Jūros ir pakrančių stebėjimo sistemos įdiegimo Lietuvos karinėse jūrų pajėgose Švedijos karinės jūrų pajėgos aktyviai talkina modernizuojant bei prižiūrint šią sistemą. Karinių jūrų pajėgų specialistai stažuojasi Švedijoje, Švedijos specialistai konsultuoja Karinių jūrų pajėgų radarų priežiūros ir aptarnavimo klausimais, dažnai talkina atliekant profilaktinį bei techninį aptarnavimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.