aA
Lietuva priims suverenų sprendimą, kokia tranzito į Kaliningrado sritį ir atgal per Lietuvos teritoriją tvarka bus nustatyta nuo kitų metų sausio 1 dienos, trečiadienį interviu Lietuvos radijui pareiškė prezidentas Valdas Adamkus.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
© BNS foto
V.Adamkus reagavo į antradienį Vilniuje viešėjusio Rusijos užsienio reikalų viceministro Sergejaus Razovo pasisakymą. Jame, Lietuvos vadovo nuomone, tarsi savaime suprantamas faktas teigiama, jog "bevizis laisvas tranzitas geležinkeliais išliks".

V.Adamkaus teigimu, Europos Sąjunga ir Rusija pasiūlė Lietuvai išsaugoti nusistovėjusius tranzito srautus į Kaliningrado sritį ir iš jos, tačiau šiuose siūlymuose nė žodžiu neužsimenama apie tai, kad reikėtų išsaugoti bevizį režimą.

"Atvirkščiai: sprendimą, ar bus beviziai greitieji traukiniai, ar ne, numatyta priimti tik Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą", - sakė prezidentas.

"Taigi ponas Razovas, atrodo, sąmoningai klaidina žmones. Ir toks elgesys neatitinka tų principų ir tos atmosferos, kurie turėtų būti sprendžiant šiuos mums visiems svarbius klausimus", - apgailestavo Lietuvos vadovas.

Lapkričio 11 dieną vykusiame ES ir Rusijos viršūnių susitikime buvo sutarta, kad nuo liepos 1 dienos Rusijos piliečiai galės tranzitu per Lietuvą keliauti į Kaliningrado sritį ir iš jos su vadinamaisiais supaprastintais kelionės dokumentais, kuriuos gauti bus lengviau ir pigiau, nei vizas.

V.Adamkus interviu taip pat teigė prieš kelias dienas gavęs šiuo metu ES pirmininkaujančios Danijos premjero Anderso Fogho Rasmusseno (Anderso Fouho Rasmuseno) laišką, kuriame dar kartą užtikrinti ir paaiškinti keli Lietuvai svarbūs dalykai.

Visų pirma, prezidento teigimu, sprendimai dėl tranzito į Kaliningradą ir iš jo bus derinami su Lietuvos Vyriausybe, antra, šis tranzitas neužkirs Lietuvai kelio į Šengeno sutaries erdvę. Ši sutartis numato laisvą judėjimą per sienas tarp jos dalyvių.

Be to, sprendimai dėl kelionės dokumentų galios visoms ES valstybėms.

"Taip yra užtikrinamas vadinamasis horizontalumo principas", - sakė V.Adamkus.

Prezidentas teigė laiške taip pat patikintas, kad Lietuva į Šengeno erdvę pateks su pirmąja šalių kandidačių grupe, o ES skirs papildomą finansinę paramą, kad šiai narystei greičiau pasiruoštume.

"Tad turime dirbti, kad būtų nustatyta aiški, skaidri, ir, kas svarbiausia, Lietuvos suverenumo nepažeidžianti kelionių tvarka", - sakė Lietuvos vadovas.

V.Adamkus ragino atsisakyti nepagrįstų, praeitimi dvelkiančių baimių, nepasitikėjimo ES.

"Ir neieškokime priešų ten, kur reikėtų ieškoti draugų", - interviu teigė Lietuvos prezidentas.

Briuselyje Rusijos ir ES vadovų paskelbtame dokumente numatoma, jog keliaujantiems traukiniu Rusijos piliečiams Lietuva išduos vienkartinius vadinamuosius palengvinto tranzito geležinkeliu dokumentus. Šie dokumentai bus išduodami įvedus į Lietuvos duomenų bazes bilietus perkančių Rusijos piliečių asmens duomenis. Lietuva galės neišduoti kelionės dokumentų, jei keliautojai atrodys įtartini, be to, jie negalės išlipti iš traukinio Lietuvoje.

Keliaujantiems per Lietuvą automobilių keliais už nedidelę kainą arba veltui nuo kitų metų liepos 1 dienos Lietuvos konsulinėse įstaigose bus išduodami daugkartiniai supaprastinti kelionės dokumentai.

Siekdama prisijungti prie Šengeno sutarties ir vykdydama narystės derybose su ES pasiektus susitarimus, Lietuva paskelbė nuo 2003 metų sausio 1 dienos panaikinsianti vizų režimo išimtis per šalį važiuojančių Rusijos tranzitinių traukinių keleiviams.

Nuo 2003 liepos 1 dienos panaikinama bevizių kelionių tvarka, taikyta kaliningradiečiams, vykstantiems į Lietuvą ir per ją automobiliais.

Beviziai Rusijos traukiniai, kaip manoma Vilniuje, gali padaryti Lietuvą nepatrauklią Šengeno sutarties dalyviams ir nukelti neribotam laikui jos prisijungimą prie šios sutarties, nes Rusija laikoma netinkama Šengeno erdvei, baiminantis nelegalių migrantų, narkotikų ir ginklų srauto iš jos.

Lietuva šiemet baigs įstojimo į ES derybas, ir tikisi 2004-siais tapti visateise bloko nare, o dar po poros metų - ir Šengeno sutarties nare.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.