aA
Teroro išpuolis arba kita katastrofa gali sutrikdyti internetą, panašiai kaip didelės audros sustabdo lėktuvų eismą oro uostuose, sakoma antradienį paskelbtame moksliniame tyrime.
JAV Ohajo valstijos universiteto mokslininkų atliktas tyrimas rodo, kad interneto mazgų vaidmenį atliekančiuose dideliuose miestuose daugelio nelaimių atvejų galimybė naudotis internetu ir toliau išliktų, nors jo funkcionalumas gali sumažėti.

Tačiau maži ir vidutinio dydžio miestai, kurie susisiekia su internetu per didelius miestus, gali likti atkirsti nuo viso tinklo.

"Jeigu pakelsi aštuonkojį, kartu pakelsi ir visus jo čiuptuvus", - sakė vienas tyrimo autorių Mortonas O'Kelly.

"Didieji interneto mazgai turi tokius čiuptuvus, kurie susisiekia su daugeliu kitų miestų. Jeigu sunaikinsi didelį interneto mazgą, taip pat sunaikinsi visus prie jo prijungtus ryšio (kanalus). Tai sukeltų "raibulių" efektus visame internete", - sakė mokslininkas.

"Internetas veikia gana panašiai į mūsų oro transporto sistemą", - pridūrė kitas tyrimo bendraautoris Tony Grubesicas.

"Jeigu dideliame oro uosto mazge, kaip kad Čikagos O'Hare oro uoste, dėl (blogų) orų sustoja arba atidedami aviareisai, pasekmes gali pajusti visos šalies lėktuvų keleiviai - net jeigu jie nevyksta į Čikagą. Tą patį teisinga pasakyti apie interneto mazgus", - sakė mokslininkas.

Šio tyrimo rezultatai bus paskelbti žurnalo "Telematics and Informatics" 2003 metų vasario mėnesio numeryje.

Tyrimo autoriai praneša, kad po 2001 metų rugsėjo 11 dieną įvykdytų teroro išpuolių Niujorke ryšys su internetu kai kuriuose šio miesto rajonuose buvo atkirstas. Be to, kelios didelės interneto tarnybos ir elektroninio verslo bendrovės beveik dvi paras negalėjo naudotis interneto paslaugomis.

T.Grubesicas sakė, kad saugumo sumetimais tinklų nederėtų pernelyg sukoncentruoti dideliuose miestuose.

"Tinklų gebėjimas pakeisti maršrutą, persijungti iš naujo ir turėti perteklumą yra išties svarbus interneto išlikimui katastrofų akivaizdoje, - sakė T.Grubesicas. - Štai kodėl labiau decentralizuotas internetas turėjo privalumų prieš "stebulės ir stipinų" modelį".

Šio tyrimo išvados panašios į praėjusią savaitę paskelbtas Nacionalinės tyrimų tarybos atlikto tyrimo išvadas. Pastarajame pranešime buvo pažymima, kad per rugsėjo 11-osios išpuolius internetui buvo padaryti tik minimalūs nuostoliai, tačiau įspėjama, jog reikia parengti tobulesnius veiksmų planus nenumatytiems atvejams.

BNS