aA
Vienu didžiausių pavojų pasaulio stabilumui tampa AIDS epidemija, antradienį pareiškė kovą su šia liga koordinuojančios Jungtinių Tautų (JT) agentūros vadovas Peteris Piotas, paraginęs Vakarus didinti besivystančioms šalims skiriamą paramą.
Aids
"Be jokios abejonės, šis argumentas išsivysčiusioms šalims leis geriau įsisamoninti, kad AIDS epidemija, netgi jei ji plinta kažkur toli Afrikoje arba Indijoje, gresia pasaulio stabilumui", - Londone vykusioje spaudos konferencijoje pristatydamas JT ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pranešimą apie šią ligą sakė P.Piotas.

"Vakarų Europos šalių vyriausybės, o sykiu ir jų visuomenės turi įnešti savo indėlį į kovą su AIDS besivystančiose šalyse", - teigė jis.

JT agentūrai UNAIDS vadovaujantis P.Piotas tvirtino, kad epidemija privalo būti pažabota ne tik moralinės atsakomybės sumetimais, "bet ir todėl, jog tampa viena didžiausių grėsmių pasaulio stabilumui".

Aukštas JT pareigūnas teigė, kad norint iš esmės sutramdyti ligą, kasmet reikėtų skirti ne 3 mlrd. dolerių, tačiau mažiausiai 10 mlrd. dolerių (apie 35 mlrd. litų).

"Didžiulis resursų trūkumas yra akivaizdus", - sakė P.Piotas, pabrėždamas, kad ir paminėtų 10 mlrd. užtektų tik "minimaliems poreikiams".

PSO AIDS departamento direktorius Bernhardas Schwartlanderis savo ruožtu paragino ligai gydyti skirtus vaistus gaminančias kompanijas besivystančioms pasaulio šalims juos pardavinėti pigiau.

"Vaistai vis dar per brangūs, nors jų kainos jau gerokai krito", - teigė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.