aA
Vyriausybinės Europos integracijos komisija (VEIK) trečiadienį posėdyje pritarė Lietuvos pozicijai dėl paskutinio derybinio skyriaus "Kiti klausimai", taip pat patvirtino mokymo programą valstybės tarnautojams, kurie Lietuvos interesams atstovaus ES institucijose.
Europos Sąjunga
"Kitų klausimų" skyriuje aptariami klausimai, nepatenkantys į jokį kitą derybinį skyrių, pavyzdžiui, Lietuvos narystė tarptautiniuose fonduose, Lietuvos banko narystė Europos centriniame banke ir Europos investicijų banke. Šių organizacijų nare Lietuva taps nuo narystės Europos Sąjungoje dienos, sakoma Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime.

Be to, šiame skyriuje aptariami galimi rinkos ir teisingumo bei vidaus reikalų saugikliai. Jie galės būti taikomi, jei į organizaciją naujai įstojusi valstybė nesilaikys prisiimtų įsipareigojimų arba kuriame nors ūkio sektoriuje jai kiltų rimtų sunkumų.

Tokiu atveju tiek senosios, tiek naujosios valstybės narės Europos Komisijos gali prašyti leidimo imtis apsaugos priemonių. Lietuva siekia, kad saugiklių taikymo sąlygos būtų tiksliau apibrėžtos bei derasi, kad saugikliai galėtų būti taikomi dvejus, o ne trejus metus.

VEIK pritarė valstybės tarnautojų mokymo programai. Kitąmet ketinama parengti apie 300 tarnautojų, kurie atstovaus Lietuvos interesams ES institucijų darbo grupėse ir agentūrų susitikimuose. Ministerijų ir kitų institucijų paskirti atstovai, paskirti dalyvauti ES institucijų darbe, privalės susipažinti su ES institucijų veikla, teisės aktais, jų rengimo ir priėmimo procedūromis bei gauti sertifikatą.

VEIK taip pat buvo pristatytas Konstitucinės sutarties struktūros projektas, kuris šiuo metu svarstomas Konvente dėl ES ateities. Šia sutartimi siekiama supaprastinti dabar galiojančias ES sutartis, aiškiau ir suprantamiau išdėstyti dabar ES gyvenimą reguliuojančias nuostatas, joje bus numatyti ES veiklos principai ir tikslai, aiškiau apibrėžtos institucijų funkcijos.

Užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, pristatydamas Konvente pateiktą Europos Sąjungos Konstitucinės sutarties projektą, pažymėjo, jog baigus derybas, Lietuvos laukia itin įdomus ir atsakingas laikotarpis - baigiamasis Konvento darbo etapas ir sprendimus priimsianti Tarpvyriausybinė konferencija.

Šiuo metu Lietuva su ES yra baigusi derėtis dėl 28 iš 31 derybinio skyriaus. Iki gruodžio vidurio lieka suderinti Žemės ūkio, Finansų ir biudžetinių nuostatų skyrius bei Kitų klausimų skyrių.

Lietuva ketina tapti visaverte ES nare 2004-aisiais metais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.