aA
Naujosios sąjungos frakcija raginama griežčiau įvertinti Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininko Rolando Pavilionio elgesį. Tokio frakcijos įvertinimo laukia Seimo Etikos ir procedūrų komisijos vadovas Algimantas Salamakinas bei opozicinės Seimo Liberalų frakcijos atstovai.
Rolandas Pavilionis
Rolandas Pavilionis
© DELFI
Priešingu atveju Etikos ir procedūrų komisija ketina savarankiškai pradėti Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto vadovo elgesio svarstymą. „Jis yra pareigūnas ir privalo atsakyti už savo žodžius", - vakar pareiškė A.Salamakinas.

Prisiminė K.Bobelio kalbą

Komisijos pirmininkas tvirtino, kad po JAV vadovą George'ą W.Bushą ir pakvietimu į NATO besidžiaugiančius šalies gyventojus įžeidusių pareiškimų R.Pavilionis neišvengs komisijos dėmesio. JAV prezidentą R.Pavilionis prilygino Irako diktatoriui, o dėl priėmimo į NATO besidžiaugiančiuosius pavadino kvailių laivu.

Socialdemokrato teigimu, komisija pasmerkė parlamentarą Kazį Bobelį, nors šio politiko JAV lietuviams pasakyti parlamentą įžeidžiantys žodžiai buvo švelnesni: „Be to, K.Bobelis kalbėjo mažesniame rate ir neužima tokių aukštų pareigų".

Seimo Liberalų frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis teigė, kad jei socialliberalai R.Pavilionio neatšauks iš komiteto vadovo pareigų, ketinama oficialiai kreiptis į Seimo pirmininką Artūrą Paulauską, kad parlamente būtų svarstomas šio politiko nušalinimas.

„Tai Seimo pirmininko pareiga. Nieko nedarymas demoralizuotų parlamentą", - mano opozicijos atstovas.

Socialliberalai blaškosi

Kilęs skandalas dėl R.Pavilionio elgesio greičiausiai bus aptariamas šiandien vyksiančiame socialliberalų frakcijos posėdyje. Seimo vicepirmininkas socialliberalas Artūras Skardžius teigė, jog R.Pavilionio elgesys frakcijoje vertinamas nevienareikšmiškai.

Jis neatmetė galimybės, kad komiteto pirmininkui gali būti užsiminta apie atsistatydinimą. Tuo tarpu socialliberalas Vytautas Kvietkauskas pareiškė, kad frakcija jau atsiribojo nuo kolegos pareiškimų. Jo nuomone, tokio atsiribojimo pakanka: „Aš nemanau, kad turėtų būti dar kokių nors frakcijos sprendimų".

Daugelis socialliberalų vakar abejojo, kad frakcija ryžtųsi R.Pavilioniui pasiūlyti atsistatydinti. „Į skandalą patekusio Gedimino Jakavonio pavyzdys parodė, kad frakcija nebegali priimti jokio sprendimo", - teigė vienas šios frakcijos narių.

"Lietuvos rytas"