aA
Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno skyrius nutraukė baudžiamąją bylą dėl dokumentų klastojimo dviem Vadovybės apsaugos departamento (VAD) darbuotojams Vygantui Uginčiui ir Audriui Kubiliui.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
Kaip rašo dienraštis "Lietuvos rytas", specialieji agentai nesurinko įrodymų, kad prezidento asmens sargybiniai patys būtų klastoję stojimo į Lietuvos kūno kultūros akademiją (LKKA) dokumentus ar panaudoję juos žinodami, kad dokumentai yra suklastoti.

Rašysenos ekspertai paneigė, kad prašymai priimti į LKKA bei pažymos apie neilgas studijas Vilniaus pedagoginiame universitete (VPU), taip pat parašai šiuose dokumentuose yra V.Uginčiaus ir A.Kubiliaus.

Ekspertai taip pat patvirtino, kad suklastoti yra ir VPU blankai.

Ši baudžiamoji byla, dienraščio teigimu, toliau nebus tiriama, nes, net ir nustačius, kas ir kada suklastojo apsaugos darbuotojų prašymus studijuoti LKKA bei VPU pažymas, tų asmenų nebūtų įmanoma patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl nusikaltimo senaties.

VAD darbuotojai machinacijas LKKA tyrusiems STT Kauno skyriaus agentams savo kaltę neigė.

Abu apsaugininkai tvirtino akademijai pateikę originalius, nesuklastotus dokumentus, ir nežinantys, kaip vietoj tikrų pažymų LKKA atsirado klastotės.

Baudžiamoji byla dėl VPU akademinių pažymų suklastojimo ir pateikimo akademijai iškelta liepos pradžioje.

Nustatyta, kad minėti du VAD pareigūnai 1997 rugsėjo 4 dieną pateikė Lietuvos kūno kultūros instituto rektoriui prašymus priimti juos į neakivaizdinį skyrių. Prie šių prašymų buvo pridėtos pažymos, kad V.Uginčius ir A.Kubilius 1985-1987 metais mokėsi Vilniaus pedagoginio instituto (dabartinio universiteto) Gamtos-geografijos fakultete.

Tačiau VPU patvirtino, kad šių pažymų neišdavė ir informavo, kad 1988 metais A.Kubilius, o 1989-aisiais V.Uginčius buvo išbraukti iš pirmo kurso studentų sąrašų kaip nepažangūs.

Dokumentų klastotės paaiškėjo reorganizuojant LKKA neakivaizdinių studijų fakultetą. Komisija nustatė, kad keturi šios aukštosios mokyklos diplomus gavę asmenys neįvykdė bakalauro mokymo programos.

Abu apsaugos darbuotojai buvo laikinai nušalinti nuo tarnybos, vėliau grįžo į darbą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.